Adalet Nöbetlerinde Kürtçe’yi sahiplenme çağrısı

Adalet Nöbeti eylemleri birçok kentte aylardır devam ederken, Dünya Anadil Günü münasebetiyle asimilasyon politikalarına tepki gösterildi ve Kürtçeye sahip çıkılması yönündeki çağrılar yinelendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü talepleriyle yürütülen Adalet Nöbeti eylemleri, tutsak yakınları tarafından birçok kentte sürdürülüyor.

Wan'da Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği'nin (TUHAY-DER) başlattığı Adalet Nöbeti eylemi 78. gününde devam etti. Wan İl Örgütü'nde gerçekleşen eyleme katılan tutsak yakınları, 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde Kürtçenin sahiplenilmesi çağrısı yaparak asimilasyon politikalarına karşı mücadele vurgusu yaptı. Eylemde, sanatçı "Zimanê Kurdî" şarkısı seslendirildi.

Amed'de Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti eylemi ise 79. gününde devam etti. Eylemde, "Tecrit insanlık suçudur" yazılı beyaz önlükler giyilirken, tutsak yakınları 21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne dikkat çekti ve "Dilimiz onurumuzdur ve anadil olmadan yaşam mümkün değildir" mesajını iletti.

Êlih'te tutsak yakınlarının eylemi 21. gününde devam ederken, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri aileleri ziyaret etti. Eylemde, cezaevlerindeki tutsakların açlık grevi eylemlerine vurgu yapılarak çeşitli sloganlar atıldı.

Mêrdîn'de Barış Anneleri ve tutsak yakınlarının DBP İl Örgütü binasında başlattığı Adalet Nöbeti eylemi de devam ediyor. Eylemde, "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atılarak direniş şarkıları söylendi. Adalet Nöbeti sırasında Kürtçe eğitimin devam ettiği vurgulanarak, 21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne dikkat çekildi ve Barış Anneleri, Abdullah Öcalan'ı artık aralarında görmek istediklerini ifade etti.

İzmir'deki Adalet Nöbeti eylemi 25. gününde devam etti. DEM Parti Bayraklı İlçe Örgütü binasındaki eyleme, 30 yıllık tutsaklar ve çok sayıda yurttaş katıldı. Eylemde, "Bijî berxwedana zindanan" sloganları sık sık yinelenirken, Adalet Nöbeti'nin devam etmesi ve tecrit politikasının son bulması talepleri dile getirildi.