Adana’da 12 tutsak ‘kuyu tipi’ cezaevine sürgün edildi

Adana Kürkçüler 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki 12 tutsak, insan hakları örgütlerinin “kuyu tipi” olarak tanımladığı yeni açılan Adana Suluca Y Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi.

12 tutsağın, 6 Haziran’da yeni açılan Adana Suluca Y Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildikleri bildirildi. 

Alınan bilgilere göre tutsakların tek kişilik hücrelerde tutuluyor ve günde bir saat avluya çıkarılıyorlar. Sürgün edilen tutsaklar arasında yaşlı, bakıma muhtaç tutsakların olduğu belirtildi. 

Cezaevine giderek yakınlarıyla görüşen bazı tutsakları yakınları,  İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’ne başvuruda bulundu. 

Sürgün edilen tutsaklardan isimleri öğrenilen on kişi şöyle: “Hacı Alağaş, Mehmet Emin Ado, Necmettin Kıpçak, Vedat Bayram, Ümit Çakır, İmran Esmer, Mehmet Çağla, Hasan Şahin, Mustafa Özer ve Erbil Ermeğan. 

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Türkiye Tabipler Birliği (TTB) yeni inşa edilen S ve Y tipi cezaevlerini "Kuyu Tipi Hapishaneler" olarak tanımlamış ve buraların daha ağır koşullara sahip olduğu tepkisinde bulunmuştu. 

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, mayıs ayı itibariyle Türkiye’de 22 adet yüksek güvenlikli, 14 adet Y tipi, 7 adet S tipi olmak üzere toplam 43 adet “Kuyu Tipi” diye nitelendirilen hapishane olduğunu açıklamıştı. DEM Parti, S ve Y tipi cezaevlerinin kapatılmasını istemişti.