Adliye önlerinde açıklama: Depremdeki sorumlular yargılansın

Mereş merkezli depremlerde yaşanan ölümlerde sorumluluğu bulunan tüm kişilerin yargılanması talebiyle için adliye önlerinde açıklama yapıldı.

Mereş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yaşanan ölümlerde sorumluluğu bulunanların yargılanması için bugün Adalet Peşinde Aileleri Platformu öncülüğünde birçok kentte açıklama yapıldı. Eylemlerin adresi adliye sarayları oldu.

MEREŞ

Depremin merkez üssü olan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği Mereş’te, adliye önünde açıklama yapıldı. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ile ve Mereş Barosu avukatları açıklamaya katıldı.
Mereş Baro Başkanı Muhammed Burak Gül, depremde yıkılan binaların sorumluları ile ilgili başlatılan yargılamalara değinerek, “11 ay geçmesine rağmen neden hiçbir kamu kurum ve kuruluşu için verilen bir soruşturma izni yok" diye belirtti. Açıklamanın ardından aileler ve avukatlar adliye binası önünde oturma eylemi yaptı.

SEMSÛR

Semsûr Barosu üyesi avukatlar, adliye önünde “adalet” talebiyle nöbet tuttu. Eylemde “6 Şubat Depreminde birçok insanımızın yaşam hakkının elinden alındığı ve hala sağlanamayan adaletin tecelli etmesi için; adalet nöbetindeyiz” mesajı paylaşıldı.

WAN

Wan Barosu, 6 Şubat depreminde yakınlarını kaybeden ve adalet arayan ailelere destek amacıyla basın açıklaması yapıldı. Adliye binası önünde yapılan eyleme baro üyesi çok sayıda avukat katıldı. Basın metnini okuyan Avukat Sipan Gökhan, depremde ihmali olan kişilerin yargılanmalarında “cezasızlık” politikasının işlememesi için mücadele edeceklerini, sorumluların adalet karşısında hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

Depremden hemen sonra toplumun öfkesini azaltmak için bazı binaların müteahhitleri, fenni mesulleri, yapı denetim sorumluları ve mühendislerinin tutuklandığını hatırlatan Gökhan, “Ancak mevzuatın emrettiği gibi bina yapımında sadece yapı müteahhitleri değil, ilgili kamu görevlilerinin de sorumluluğu açıkça belirtilmiştir" dedi.

ANKARA

Adalet Peşinde Aileleri Platformu, Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı.
Platformun Ankara temsilcisi Döne Kaya, deprem döneminde yaşananlara işaret ederek, "Bu felaketin tek sebebi deprem değil. İnsan yaşamına uygun güvenli şehir inşa etmeyenlerdir” dedi. Kaya, yaşananlardan sorumluluğu bulunan herkesin yargılanmasını istedi" dedi.

ADANA

Adana Adliyesi önünde açıklama yapılarak, "adalet" talebiyle nöbet tutuldu. Depremde yakınlarını kaybeden aileler ile avukatlar eyleme katıldı. Av. Mehtap Akyüz Özcan, yapı denetim sorumlularından kamu görevlilerine kadar tüm sorumluların yargılanması gerektiğini vurguladı.