Ahlat’ta Türk seçmen seferberliği

AKP-MHP iktidarı, Ahlat’ın nüfus yapısına müdahale kapsamında getirilecek Ahıskalı Türklere yaptırılan konutların seçim öncesinde bitirilmesi için işçileri tehdit ediyor.

Bedlîs’in (Bitlis) Xelat (Ahlat) ilçesinde göçmenler için 300 konutun inşaatı, kışa rağmen devam ediyor. 

Xelat’ta yapımı devam edilen konutlara yerleştirilecek 3 bin ile 5 bin arasındaki Ahıskalı göçmen Türklerin, Xarpêt’te (Elazığ) otellerde ve devletin kurumlarında bekletildiği biliniyor. Türk devleti, demografik yapıyı değiştirmek için son bir yıl içinde Xelat ilçesine TOKİ tarafından 500 konut yaptırdı, bu konutlara binlerce Türk yerleştirildi. Xelat’a 2022’de 200 konut yapan AKP, 2 bin 500 Ahıskalı Türk yerleştirdi. Yine yapımı devam eden 300 konuta, 3 bin 500 kişi yerleştirilecek. Bu yıl içinde yaklaşık 5 bin 500 kişi yerleşmiş olacak. Bununla da yetinmeyen AKP-MHP iktidarı, Xelat’a bin yeni konut yapacak. Bu yıl sonunda yapımına başlanacak olan bin konuta, yaklaşık 15 bin kişi yerleştirilecek.

Bitlis Valisi, kışa rağmen inşaatın bitirilmesini seçim öncesine yetiştirmek için uğraşıyor. Bitlis Valisi, işçileri inşaat alanına toplayıp “Bu 300 konut, bir ay içinde bitirilmeli ve göçmenler yerleştirilmeli. Aksi halde, belediyeyi Kürtler kazanacak. Çalışmayan işçi tutuklanacak” diyerek jandarmayla tehdit etti.

HİLE İLE BELEDİYEYİ ALDI

Türk iktidarı, Xelat’ta seçim oyunlarına 2014’te başladı. Yerel seçimlerde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) adayı Abdurahman Doğar kazandı. BDP’nin belediyeyi kazanmasıyla birlikte Xelat halkı, geç saatlerinde sabah saatlerine kadar kutlama yaptı. Seçim sonuçlarının kesin olmasına rağmen sabah saatlerinden AKP ile İlçe Seçim Kurulu yaptığı toplantılar sonrası, İlçe Seçim Kurulu, seçimin kazananın AKP adayı olduğunu açıkladı. Aynı sonuç, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde de yaşandı. HDP adayı seçimleri kazanmasına rağmen AKP-MHP’nin İlçe Seçim Kurulu’nda yaptıkları toplantılardan sonra belediyeyi AKP adayının kazandığı açıklandı.

100 YILLIK DİRENEN KENT

Bedlîs halkına boyun eğdirmeyen ve asimile edemeyen Türk devleti, kentte göçmen yerleştirmeye başladı. 2016 ve 2017 yıllarında Ukrayna'dan getirilen 3 bin Ahıska Türk’ü özel olarak Bedlîs'in Xelat ve Erzîngan’ın (Erzincan) Çimîn (Üzümlü) ilçelerine yerleştirildi. AKP iktidarı, 2015 ile 2023 yılları arasında 25 binden fazla Türk’ü Xelat’a yerleştirdi. Türk devleti daha önce de Elcewaz (Adilcevaz), Wan’ın Erdîş (Erciş), Qelqelî (Özalp) Agirî’nin Dûtax (Tutak) gibi Kurdistan'ın birçok kentine dışarıdan getirdiği Türkleri yerleştirmişti.