Aileler alanlarda: Tecridi derhal kaldırın!

Kocaeli, Ankara, İzmir ile Urfa'da tutsak yakınları, çocukları için ve tecride karşı alanlara çıktı. Kocaeli'deki eyleme polis saldırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla açlık grevinde olan çocuklarının eylemine ses vermek isteyen ailelerin, Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi önünde yapmak istedikleri oturma eylemi bir kez daha engellendi. Polis saldırısı sonucu alanda fenalaşan Fehime Ekmez isimli bir tutsak annesi, çevredekilerce ablukadan çıkarıldı. 9 Nisan’dan bu yana her gün cezaevi önüne giden aileler, sabah saatlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gebze İlçe Örgütü önünde bir araya gelerek, cezaevine doğru hareket etti.

Cezaevine yakın bir yerde inen aileler, cezaevine doğru yürüdü. Bir süre sonra ailelerin önü polisler tarafından kesildi. Ara sokaklara dağılan aileler, farklı caddelerden cezaevinin önüne çıkarak bir araya geldi. Aileleri ablukaya alan polisler, eylemen valilik tarafından yasak olduğunu ifade etti. Çocuklarının sesini duyurmak için geldiklerini aktaran aileler, oturma eylemi yaparak alandan ayrılmadı.

Ailelere saldıran polisler, yaşı ilerlemiş kadınları yerlerde sürükleyerek uzaklaştırdı. Saldırıda Fehime Ekmez adlı anne fenalaştı. Ekmez’i ilk müdahaleyi yapan aileler daha sonra araçlarına doğru yürüdüler.

Aileler, “Sizde hiç mi merhamet yok, utanmıyor musunuz bize bu muameleleri yapmaya” diyerek polise tepki gösterdi. Kendisine tepki gösteren ailelere polisin, “kalkın kızlar kalkın” ifadesini kullanması dikkat çekerken, Özgürlük için Hukukçular Derneği Üyesi, Avukat Fırat Vural, “Kanunsuz anayasal suç işliyorsunuz” diye tepki gösterdi.

Fehime Ekmez’in durumunun iyi olduğu öğrenildi.

İZMİR

HDP İzmir İl Örgütü ve Ege Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER) İzmir Şubesi üyeleri, tecride karşı 171 gündür açlık olan Leyla Güven ile diğer binlerce tutsağın durumuna dikkat çekmek için Konak ilçesinde bulunan Eski Sümerbank önünde bir araya geldi.

Aralarında HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'ın da bulunduğu grubun etrafını saran polisler, “tecrit" kelimesinin telaffuz edilmesi halinde saldıracakları tehdidinde bulundu.

Polis kuşatması altında eylemlerini sürdüren grup adına HDP İl Eşbaşkanı Kadir Baydur konuştu. Baydur, “Yasalar uygulansın, cezaevlerinden ölüm haberleri gelmesin, Leylalar yaşasın” dedi.

Hükümete, Adalet Bakanlığı’na ve diğer tüm yetkililerine seslenen Baydur, ölümler yaşanmadan yasalara uyulması çağrısında bulundu.

Barış Annesi Hanife Gümüş de "Bu ülkeye barışın gelmesine izin vermediğiniz için utanacaksınız” dedi.

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ise, polisin oluşturduğu ablukaya tepki gösterdi. Kemalbay, "Hukuku, Anayasayı öldürdünüz. İnsanlığı öldürüyorsunuz. Bundan utanın” diye konuştu.

Cezaevlerinde süren açlık grevlerine dikkat çeken Kemalbay, “Zindanlarda binlerce tutsak direniyor. Aylardır bedenlerini açlığa yatırdılar. Adalet Bakanlığı çıkıp binlerce tutuklunun açlık grevini halkımıza anlatmalıdır. Gözlerini ağızlarını, kulaklarını kapatarak nereye kadar götürebilecekler” dedi.

Kemalbay’ın konuşmasını noktalaması sonrası grup üyeleri el ele tutuşup, ‘Yaşam Çemberi’ oluşturarak eylemlerini noktaladı.

URFA

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan tutsakların yakınları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa’nın Suruç ilçe binasında nöbet eylemi başlattı. İlçe binasının polis ablukasına alındığı eyleme, HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri Suruç Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Tutsak yakınları, nöbet eylemine başlamadan önce parti binasında açıklama yaptılar.

Sürücü, tutukluların durumunun kritik bir aşamada olduğunu hatırlattı.

Şakran T Tipi 2 No’lu Cezaevi’nde 127 gündür açlık grevinde olan Nihat Ekmez’in kardeşi Serhat Ekmez de “Bu ülkede demokrasinin ve barışın gelmesi için bedenlerini ölüme yatıran açlık grevindeki tutuklulara ses olabilmek için bizler de oturma eylemi başlatıyoruz” dedi. Ekmez'in babası Mahmut Ekmez ise, herkesin "ne yapabilirim" diye kendisine sorması gerektiğini ve hep birlikte hareket ederek çocuklarına ses olmaları gerektiğini söyledi.

Nöbet eyleminin gece gündüz süreceği ve sonuç alınıncaya kadar devam edeceği belirtildi.

ANKARA

Açlık grevlerine dikkat çekmek ve tecridin sonlanması için Ankara Kuğulu Park'ta bir araya gelen kadınlar, insan zinciri oluşturdu.

Leyla Güven ve cezaevlerinde sürdürülen açlık grevlerine dikkat çekmek için Kuğulu Park’ta insan zinciri oluşturdu.

Beyaz tülbent ve yüz maskesi takan kadınlar, el ele tutuşarak tek sıra halinde Kuğulu Park’ta insan zinciri oluşturdu. Açlık grevlerine dikkat çeken kadınlar, “Hayatlarımız tecrit altında ülke tecrit altında, cezaevlerinde binlerce siyasi tutsak günlerdik açlık grevinde. Leyla Güven 171 gündür açlık grevinde. Leyla Güven bir milletvekilidir ve tek talebi anayasa uyulması, hukukun gerçekleşmesini istemektir. Bizler sessiz kalırsak ölümlere seyirci olacağız” dediler.

Kadınlar eylemde, “Cezaevlerine ses ver”, “Açlık grevlerine, Leyla Güven’e ses ver”, “Tecride ses ver”, “Zindanlara ses ver” sloganlarını attı.

Kadınlar alkışlarla eylemine son verirken, parktaki insanlar da kadınların eylemine alkışlarla destek verdi.