Aileler, devletin gözaltında ve Roboskî'de katlettiği siviller için buluştu

İHD ve kayıp yakınları, Mehmet Özdemir ve Necmi Çaçan'ın akıbetini sordu, Türk ordusunun Roboskî'deki katliamına dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ile kayıp yakınları , her hafta “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla düzenlediği eylemlerinin 777’ncisini Koşuyolu Parkı’nda sürdürdü.  Bu haftaki eylemde 26 Aralık 1997’de Amed’de gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Özdemir’in akıbeti soruldu.  

İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz, 2023 yılında yaşanan insan hakları ihlallerine değindi.

Özdemir’in hikâyesini İHD Amed Şube Yönetim Kurulu üyesi Berfin Elçi okudu. Elçi, Mehmet Özdemir’in zorla kaybedilmeden önce birkaç defa gözaltına alındığını ve bu gözaltılar sırasında ağır işkenceler gördüğünü aktardı.

Berfin Elçi, Özdemir’in devlet güçlerince kaçırıldığı günü de anlattı.

Mehmet Özdemir’in eşi Enzile Özdemir’in, olay sonrası 29 Aralık 1997’de İHD’ye başvurduğunu ifade eden Berfin Elçi, daha sonra Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na başvuru yapıldığını ve savcılıktan verilen dilekçeye “Mehmet Özdemir,  Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alınmıştır” damgasının vurulduğunu söyledi.

AİHM, 8 Ocak 2008’de esas ve usul yönünden dosya ile ilgili ihlal kararı verdi ve Türkiye’yi tazminata mahkûm etti.

ÊLIH

İHD üyeleri ve kayıp yakınları, Êlih’te 613’üncü hafta da Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Êlih Barosu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri katıldı.

İHD Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi kayıpların akıbeti bulununcaya dek alanlarda olmaya devam edeceklerini söyledi.

Elçi, Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 yılında 19’u çocuk 34 kişinin Türk ordusuna ait savaş uçakları ile bombalanarak katledilmesini anlattı.

COLEMÊRG

İHD Colemêrg Şubesi, Gever (Yüksekova) ilçe merkezindeki Sanat Sokağı’nda basın açıklaması düzenledi. Eyleme Tevgera Jinên Azad (TJA), ÖHD Colemêrg şube üyeleri ve DEM Parti yöneticileri de katıldı.

Eylemlerinin 103’üncü haftasında İHD Colemêrg Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz, 29 Aralık 1993 tarihinde Bedlîs’in Tetwan (Tatvan) ilçesinde askerlerce düzenlenen operasyonda gözaltına alınıp ağır işkencelerle katleden Necmi Çaçan’ın hikâyesini anlattı.

Çaçan’ın kızı Pınar Yılmaz da, faillerin apaçık belli olmasına rağmen yargılanmadığına dikkat çekerek “Mücadelemizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz" dedi.