AKP’nin Kürt katliamları

AKP’nin iktidarı boyunca sık sık uyguladığı yöntemlerden biri de Kürt katliamları oldu. Cinayet ve katliamları ‘Terörle mücadele’ diye pazarlayan AKP, Türk milliyetçiliğinin de bayraktarlığını yaptı.

Amed’e geldiğinde “Kürt sorununu biz çözdük” diyen Erdoğan, Türk kentlerinde “Kürtleri en çok biz yok ediyoruz” propagandası yaptı. AKP, 21 yılda birçok katliama imza attı. 

AKP iktidarında yapılan bazı katliamlar şöyle:

* 12 yaşındaki Uğur Kaymaz, babası Ahmet Kaymaz ile birlikte 21 Kasım 2004'te Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe) ilçesindeki evlerinin önünde polis tarafından açılan yaylım ateşi sonucu katledildi. Mardin Valiliği “iki teröristin çatışma sırasında öldürüldüğünü” savundu. 

* Türk ordusunun 24 Mart 2006’da Mûş kırsalında kimyasal silahla katlettiği 14 gerilladan 6’sının Amed’deki cenaze törenine saldırıldı. Kısa sürede tüm kentte ve bölge kentlerine yayılan gösteriler sırasında 5'i çocuk 13 kişi katledildi. Dönemin Başbakanı Erdoğan, “Kadın da olsa çocuk da olsa gereği yapılacak” dedi.

* Türk savaş uçakları 28 Aralık 2011’de 17’si çocuk 34 Kürt köylüsünü Roboskî’de bombalayarak katletti. Dönemin Başbakanı Erdoğan'dı. Katliamdan dolayı dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a teşekkür etti.

* Cizîr’de (Cizre) 14 Aralık 2015’te üç ay süren ablukada yaşlı, genç, kadın ve çocukların da aralarında olduğu 300’e yakın kişi katledildi, yüzlerce insan yaralandı. Binlerce ev hasar gördü ve on binlerce insan göç etmek zorunda kaldı.

* Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013 günü iki ayrı araçla bombalı saldırı yapıldı; 52 kişi yaşamını yitirdi.

* HDP’nin 7 Haziran 2015 genel seçimlerine iki gün kala Amed’e Selahattin Demirtaş’ın katıldığı mitingine bombalı saldırı yapıldı. 5 kişi katledildi, yaralı sayısı 400’ü geçti. 

* Aynı yıl 20 Temmuz’da Kobanê'ye insani yardım malzemesi götürmek için Pirsûs'ta (Suruç) toplanan gençler, DAİŞ marifetiyle saldırıya maruz kaldı.  Canlı bomba saldırısı sonucu 33 aktivist yaşamını yitirdi.

* Suruç Katliamı’nın hemen ardından Ankara'da büyük bir katliam yaşandı. Yine DAİŞ marifetiyle 10 Ekim 2015'te Gar Meydanı'ndaki barış mitingi hedef alındı; 103 barışsever katledildi. 

* Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 28 Kasım 2015'te Dört Ayaklı Minare önünde katledilmesi ve 2017 Newroz'unda üniversiteli Kemal Kurkut’un katledilmesi de örtbas edildi. Failleri olan devlet güçleri korundu. 

* Dîlok'un (Antep) Şahinbey ilçesinde 20 Ağustos 2016'da bir Kürt düğününe yönelik yine canlı bombalı saldırı düzenledi. Çoğu kadın ve çocuk 59 kişi katledildi. Bu katliam da örtbas edildi. Üstelik AKP iktidarı, faili olduğu bu katliamı gerekçe yaparak işgal saldırıları başlattı.