Alevi kurumlarından HEDEP'e ziyaret

Alevi kurumları, HEDEP'i ziyaret ederek Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları ile görüştü. Görüşmede 10 Aralık mitingi için çağrı yapıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cuma Erçe, Alevi Canlar Federasyonu Başkanı Zeynel Şahin, Alevi Kültür Derneği Başkanı Seher Şengünlü, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Demokratik Alevi Derneği Eş Başkanı Kadriye Doğan ve Alevi Dernekleri Federasyonu Alevi Bektaşi Federasyonu temsilcisinin de bulunduğu heyet, HEDEP'i ziyaret etti. Alevi kurumları, Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları ile MYK üyeleri Özlem Gündüz, Yüksel Mutlu, Mahfuz Güleryüz ve PM üyesi Mehmet Saltoğlu tarafından karşılandı.

'BU SÜREÇTE HEDEP'İN ÖNEMİ ARTIYOR'

Partinin yeni yönetimine başarı dileklerinde bulunan ABF Başkanı Mustafa Aslan, şunları söyledi:

“Süreç her geçen gün kötüye gitmektedir. Hem ekonomik hem siyasi anlamda kötüye gidiyor. Artık insanların nefes alamadığı bir ortam var ve gerçekten boğulmak üzereyiz. Eskiden insanlar mahkemeye çıkmayı bekliyordu ama artık hukuk yok. Darbe anayasası dediğimiz anayasayı dahi arar olduk. O bile işlemiyor. Bu süreçte toplumsal bir muhalefetin daha güçlü olması adına HEDEP’in önemi artıyor.

AKP, devlet gücüyle toplumu yoksullaştırdı, şimdi de parayla terbiye etmeye çalışıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına dahil edilen bir başkanlık eliyle, Alevi köylerine ve toplumuna iş aş ve imkanların sağlandığı bir süreci yürütüyor.
Tüm Alevi kurumları olarak yeni bir miting düzenleyeceğiz. 10 Aralık’ta, Dünya İnsan Hakları Gününde “'Laik eğitim, insanca yaşam' şiarıyla bir miting gerçekleştireceğiz. Kadıköy’de yapacağız bu mitingi. Bu mitingin güçlü bir toplumsal muhalefete dönüşmesini istiyoruz. HEDEP’in bu anlamda desteğine ihtiyacımız var. Toplum gerçekten sindirilmeye çalışılıyor. Bizim talebimiz bu süreci birlikte yürütmektir.”

Diğer kurum temsilcileri de mitinge çağrı yaptı ve herkesin eşit ve bir arada yaşayacağı bir toplumsal yapılanmanın zorunluluğuna dikkat çekti.

'İKTİDAR KATLİAMLA YOK EDEMEDİĞİNE BAŞKA YÖNTEMLER UYGULUYOR'

Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları ise şunları söyledi:
"Halkımızla ve örgütlerimizle birlikte 10 Aralık’ta Kadıköy’de olacağız. Sizlerin ifade ettiği gibi Aleviler, tarih boyunca çeşitli katliamlara ve asimilasyon politikalarına maruz kaldı. AKP iktidarının bugün başka bir politika yürüttüğünü hepimiz biliyoruz. Alevilik inancının Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmasını basitçe ele alamayız. Bu, asimilasyon politikasının başka bir versiyonudur. Bunu bazen AKP’nin oy isteğiyle ifade etsek de konu bu kadar masum değil. Katliamlarla yok edemediği Alevileri, bu tür desteklerle maddi olarak kendisine bağlamaya ve asimile etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Bu konu ile ilgili çok ciddi mücadeleyi hep birlikte yürütmemiz gerekiyor. Bu asimilasyonun geldiği boyut ciddidir ve büyük bir ciddiyetle ele almamız lazım. Siyasi sürece ilişkin yaptığınız değerlendirmelerin tamamına katılıyoruz. Türkiye’de halklar ve inançların özgür olmadığını biliyoruz. Türkiye geçmiş dönemde de bir demokrasi cenneti değildi. Ama AKP’nin özellikle son seçimle birlikte kültürel hegemonyasını kurmak için yeni bir evreye geçtiğini biliyoruz. Halkları ve inançları tek tipleştirmeye, Türk-İslam sentezi içerisine atmaya yönelik ciddi adımlar atıldığının farkındayız. ÇEDES projesi bunun parçasıdır. Eğitim müfredatında yaptıkları değişiklik bunun bir parçasıdır. Kadınların yaşamına ve kılık kıyafetine müdahaleleri bunun bir parçasıdır.

'10 ARALIK'TA MİTİNGDE OLACAĞIZ'

Bizler bu ülkede mütedeyyin bütün kesimlerin, farklı halkların ve inançların tek tipleşmesi için değil kendi inançlarını özgürce yaşaması için mücadele ediyoruz. Türkiye rengarenk bir cennet bahçesi. Kadın meselesi yeni anayasada da önemli meselelerden biri. Bizim başörtüsü ile problemimiz yok. Kadınlar başörtüsü mücadelesi verirken, Türkiye Kadın Hareketi ve Kürt Kadın Hareketi onlarla dayanışma içinde oldu, yanlarında oldu. Biz başörtüsü özgürlüğü kadar başı açık kadınların da özgürlüğünü de savunuyoruz. Kadınların kılık kıyafetinin siyasal simge olmasını kabul etmiyoruz. Buna karşı 10 Aralık’ta yapacağınız mitingin bu açıdan da önemli olduğunu biliyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında demokratik bir cumhuriyet inşa etmek görevimizdir. Bunun için sadece siyasi partiler değil toplumdaki bütün muhalif dinamiklerin bir arada ve dayanışma içinde olması önemli ve elzemdir. Alevi kurumları bu konuda üzerini düşeni yapıyor. Bizler de yapıyoruz ve daha çok ortaklaşma bizlerin beklediği bir şeydir. 10 Aralık’taki mitinginizde olacağız.”