Alman iklim aktivisti 87 gündür açlık grevinde, hayati tehlikesi var

Almanya’da 49 yaşındaki mühendis Wolfgang Metzeler-Kick, 7 Mart'tan bu yana iklim değişikliğini protesto etmek için açlık grevi yapıyor.

Çevreci aktivist, neredeyse üç aydır Berlin'de Ekonomi Bakanlığı yakınlarında diğer aktivistlerle birlikte kamp kuruyor. 

Üç kişi daha onunla birlikte açlık grevi yaptı, ancak diğer iki kişi açlık grevini sonlandırdı.

Sadece Metzeler-Kic pes etmiyor. 87 gündür yemek yemiyor. İklim aktivisti Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte, eğer ölürse bu, Federal Şansölye Olaf Scholz'un (SPD) “gerçeklere işaret etmektense bir insanın ölmesine izin vermeye” daha istekli olduğunun kanıtı olacağını belirtti.

Alman iklim aktivistinin hayatı tehlikede bulunuyor. Doktorlara göre aşırı derecede zayıflamış, bir deri bir kemik kalmış, yanakları çökmüş bir vaziyette. Bilinci hala yerinde ancak fiziksel olarak çok zayıf. Buna rağmen grevini sürdürmekte kararlı olduğunu söylüyor. 

Eylemciler Şansölye Olaf Scholz'un iklim değişikliğinin tehlikeleri konusunda bir açıklama yapmasını ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için daha fazlasını yapma sözü vermesini istiyor. 

Bir kaç gün önce Scholz eylemin sona ermesini umduğunu söyledi. Başbakan’a göre “başkalarına karşı olduğu kadar kendimize karşı da şiddet uygulamak” kabul edilemez.

Wolfgang Metzeler-Kick başlangıçta meyve suyu içmeye devam ediyordu ancak hafta başında bunu bıraktı. Aktivistleri destekleyen gönüllü sağlık ekibi, tıbbi bakım sorumluluğundan istifa etti.

Gönüllü olarak ilgilenen doktor Susanne Koch'un Salı günü X'te yayınlanan bir videoda, grevcinin şu anda “çok kritik bir durumda” olduğunu belirtti.

Aynı zamanda Berlin İklim Listesi ve Bilim İnsanı İsyanı hareketinin de bir üyesi olan, anestezi alanında özel öğretim gören doktor, videoda doktorların artık sorumluluk alamayacağını duyurdu.