Amed’de TUAY-DER kongresi: Tecrit kırılmalı

TUAY-DER 4’üncü Olağan Kongresi’nde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve zindanlarda tutsakların sürdürdüğü eyleme dikkat çekildi.

Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Amed’in Sûr ilçesinde bulunan Saklı Konak’ta 4’üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. Kongreye Tevgera Jınên Azadî (TJA), Rosa Kadın Derneği, Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM) Partisi ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanları, DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça ve Adalet Kaya, DEM Partili Belediye Eşbaşkanları, Barış Anneleri ile Adalet Nöbeti Anneleri, DEM Parti Gençlik Meclisi, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), sivil toplum örgütleri ve yüzlerce tutsak yakını katıldı. 

Kongrenin olduğu yere, “Hasta tutsaklara özgürlük”, “Kadın tutsaklara özgürlük” ve “Heya tecrîd bê şikandin em ê meşa xwe ya azadiyê bidomînin” pankartları asılırken katılımcılar, “Tecrit insanlık suçudur” önlüklerini giydi. Ayrıca sık sık, “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı. 

Divan adına gelenleri selamlayan Rıfat Roni, kongre gündemini aktardı. 

Kongre başlamadan önce Kürdistan şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda duruldu. 

DAHA GÜÇLÜ BİR SAHİPLENME OLMALI

TUHAD-FED Eşbaşkanı Kerem Canpolat, Amed’in Licê ilçesinde yapılan katliama dikkat çekti. Çok şey söylemek istediğini fakat bunların pratiğe dökülmesi gerektiğini belirtti. Canpolat, “Kürt çocukları 40 yıldır her yerde mücadele veriyor. Kürt çocuklarının ek bir isteği var; ‘hayallerimize, kanımıza ve değerlerimiz sahip çıkın’ diyor. Eğer sahiplenmemiz güçlü olsaydı bugün Sayın Abdullah Öcalan’dan hiçbir haber alınırdı. Eğer sahiplenmemiz güçlü olsaydı Sayın Abdullah Öcalan ile avukatları da, ailesi de siyasetçiler de yanına gidebilirdi. Zindanlarda uygulanan tecrit de bugün yaşanmazdı” diyerek cezaevindeki eylemlere dikkat çekti.

TECRİDİ KIRMALIYIZ

Adalet Nöbeti Annelerinden Afife Kartal, daha da güçlü olmaları gerektiğini kaydederken Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması gerektiğini vurguladı. 

Afife Kartal, “Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmalıyız ki cezaevinde çocuklarımızın üstündeki tecrit de kalksın. Çocuklarımızın cenazeleri cezaevlerinden çıkmasın. Kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz. Sayımız bu kadar değil çok daha fazlayız. Gücümüz bu değil çok daha güçlüyüz” dedi. 

MEBYA-DER Mehmet Emin Kılınç da mücadelenin daha güçlü verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Mehmet Emin, Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan Kaplan City’de 9 Haziran’da TUAY-DER ve MEBYA-DER aileleri ile bir araya geleceklerini duyurdu. 

DİL VE KÜLTÜR TECRİT EDİLDİ

Ardından konuşan ÖHD Amed Şube Eşbaşkanı Rıza Polat, kongrenin amacına, anlam ve önemine değinerek, “TUAY-DER yıllardır cezaevindeki baskılara karşı mücadele ediyor. Bu derneğe destek veren herkese de teşekkür ederiz. Cezaevlerindeki baskılar ve sorunlar ülkedeki en büyük sorun haline gelmiş. İlk hikâyeler cezaevinden çıktı topluma öncülük etti bu öncülük hala devam ediyor. Kürt halkı 100 yıldır Ortadoğu’da dili ve kültürü tecrit edildi ve Kürtler bu şekilde yaşamını sürdürdü” dedi. Polat, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve son günlerde yaşananlara dikkat çekti. 

DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray da Licê’de yaşanan katliamı kınadığını belirterek, “Bugün cezaevinde direnişte olanlar Kürt halkı için direnişteler. Bizim cezaevindeki direnişe sahip çıkmamız gerekiyor. Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecrit Kürtler üzerinde de uygulanıyor. Verilen mücadelede tek bir adım dahi geriye atılmadı, bundan sonrada atılmayacak” dedi. 

ÖRGÜTLÜ BİR MÜCADELE ELZEMDİR

DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, Abdullah Öcalan’a 25 yıldır tecrit politikasının uygulandığını ve bu tecridin toplumun her kesimine işlediğini ifade etti. Şahin, örgütlü bir mücadelenin elzem olduğuna vurgu yaparak, zindan direnişlerine sahip çıkılması çağrısında bulundu. 

Yapılan konuşmaların ardından TUAY-DER’in faaliyet ve maliye raporu okundu. 

TUAY-DER Yönetimine Yeter Erel Tuma, Cihan Çiçekli, Azad Kaya, İnci Güler Altındağ, Neriman Aydın, Eşref Yaşar, Mizbah Munar, Nuriye Kaya, Şaban Yeğin, Mehmet Ayder, Ferhat Göçeroğlu, Hüseyin Okkan, Remziye Ödüngit, Ali Rıza Kıyar, Osman Bülent Güzel ve Bekir Aydın seçildi. 

Kongre yeni yönetimin tebrik edilmesiyle sona erdi.