Amed Emek ve Demokrasi Platformu'ndan acil çağrı

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, İmralı'da 'kişiye özel hukuk' uygulandığını belirtti, açlık grevlerine dikkat çekerek, tecridin acilen kaldırılmasını istedi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride karşı başlatılan açlık grevlerine ilişkin Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de basın açıklaması düzenledi. “Ölüme karşı yaşamı savunuyoruz” pankartının açıldığı etkinlikte konuşan Platform Eşsözcüsü Mehmet Şirin Gürbüz, "Hükümet bu çığlığa ses vermek, çözüm odaklı yaklaşmak yerine her zaman olduğu gibi olaylara güvenlik eksenli yaklaşım tarzını benimsedi. Cezaevlerinde ve dışarıda 8 kişinin yaşamı yitirmesi sonucunda hükümet insanlık onurunu ayaklar altına alarak cenazelerin defin işlemlerini engellemek için çaba sarf etti” dedi.   

'TUTSAKLAR BASKIYA UĞRUYOR

Tutsakların psikolojik baskıya maruz kaldığına da dikkat çeken Gürbüz, şöyle devam etti: “Cezaevlerinde kısıtlı bir şekilde edindiğimiz bilgilere göre bağımsız sağlık ekiplerinin inceleme yapması engellendi, cezaevlerindeki açlık grevindekiler için hayati önemdeki ilaçların B1, B12 vitaminlerinin ulaştırılması noktasında ciddi sıkıntılar yaşandığı yansıdı. Aldığımız duyumlara göre cezaevi idareleri ve gardiyanları bazı cezaevlerinde arama bahanesiyle koğuşlara girerek 'zaten öleceksiniz, buradan ancak ölüleriniz çıkar' gibi söylemlerle tahrikler yaratarak toplumun sinir uçlarıyla oynamak gibi bir görevi üstlendiklerini görüyoruz. Cezaevlerinde ve dışarıda her geçen gün kritik aşamalar geçilmesine rağmen hem içeride hem dışarıda baskılar hat safhaya ulaştı ve cezaevlerindeki açlık grevleri ölüm oruçlarına dönüştü.”   

Polisin çocukları açlık grevinde olan annelere yönelik saldırısına da tepki gösteren Gürbüz, “Çocukları cezaevinde olan annelerin cezaevi kapılarında çocuklarının her an hayatlarını kaybedeceği endişesiyle beklemelerine bile tahammül edilemedi" dedi.

'BİR AN ÖNCE KİŞİYE ÖZEL HUKUKTAN VAZGEÇİN!'

Gürbüz, toplum vicdanında açılacak olan onarılmaz yaraların önümüzdeki süreçte insani değerlerden uzak hastalıklı bir toplumun habercisi olacağını söyledi. Gürbüz, tecridin kaldırılmasını isteyerek, "Yetkililere acil çağrı yapıyoruz. Bir an önce vakit kaybetmeden adımlar atılarak kişiye özgü hukuktan vazgeçilip evrensel hukuk değerleri ölçüsünde uygulamalara geçin" dedi.