Anket: Kürtçe eğitim talebi yüzde 97,8

Sosyo-Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 28 Ocak - 11 Şubat 2025 tarihleri arasında 22 kentte gerçekleştirdiği anketle Türkiye’de anadillerin kullanım düzeyi ve taleplerini araştırdı.

Online ankete katılan 1.285 kişinin yüzde 97,8’i çocuklarının anadilinde eğitim görmesini istedi.  Ankete Amed, İstanbul, Ankara, İzmir, Erzirom, Semsûr, Wan, Mêrdîn, Riha, Çewlîg, Agirî, Antalya, Mersin, Şirnex, Bursa, Dîlok, Êlih, Colemêrg, Dêrsim, Meletî, Adana ve Sêrt’ten yurttaşlar katıldı. 

Anket sonuçlarına göre, 11 yaş altı her 5 çocuktan 1’i anadilini sıklıkla konuşmuyor. 

Yaş küçüldükçe anadili konuşma oranı azalırken, bilmeyenlerin oranı artıyor. Bu durum, Türkçe dışındaki anadillerin gelecek kuşaklara aktarımı için ciddi yasal, sosyal ve ailesel tedbirler gerektiğini ortaya koydu.  

DİKKAT ÇEKEN SONUÇLAR

- Katılımcı Profili: Katılımcıların yüzde 97,5’i Kürt, yüzde 80,4’ünün anadili Kurmancî, yüzde 17’sinin Kirmançkî.  

- Ev İçi Dil Kullanımı: Katılımcıların yüzde 41,7’si evde Kurmancî, yüzde 35,9’u Türkçe konuşuyor.  

- Anadil Yetkinliği: Katılımcıların yüzde 33,9’u anadilini çok yeterli anladığını belirtirken, yüzde 27,2’si çok yeterli konuşabildiğini ifade etti. Ancak, anadilinde okuma (yüzde 21,9 çok yeterli) ve yazma (yüzde 19,1 çok yeterli) oranları daha düşük çıktı.  

- Yetersizlik Nedenleri: Anadilde eğitim eksikliği, asimilasyon politikaları ve aile içinde konuşulmaması başlıca sebepler olarak öne çıktı.  

Katılımcıların yalnızca yüzde 17,7’si çocuklarının anadilinde eğitim aldığını belirtirken, yüzde 97,8’i çocuklarının anadilinde eğitim görmesini istedi.