Antep’te halk polis barikatlarını aşarak taziyeye gitti

Cenazesi AKP rejimi tarafından kaçılarak defnedilen siyasi tutsak Ayten Beçet için Antep’te taziye kuruldu. Çok sayıda HDP’li polis engeline rağmen, zılgıt ve sloganlar eşliğinde Beçet’in ailesini ziyaret etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'nde Cumartesi günü fedai eylemde bulunan Ayten Beçet’in cenazesi polis tarafından İstanbul’da kaçırılarak geç saatlerde Antep’te toprağa verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şahinbey İlçe Örgütü binasından bir araya gelen HDP milletvekilleri Fatma Kurtulan, Tülay Hatimoğulları, Rıdvan Turan, Ayşe Sürücü, Semra Güzel, Saliha Aydeniz, Ayşe Acar Başaran, Ömer Öcalan, Mahmut Toğrul, Kemal Peköz ile Nusrettin Maçin ve HDP’nin Antep, Mersin, Adana yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi Ayten Beçet için açıklama yapmak istedi.

Kitle, “Ayten Beçet ölümsüzdür” yazılı bir fotoğraf taşırken, ilçe örgütü çevresini ablukaya alan polisin engeliyle karşılaştı.

HDP'li vekil Mahmut Toğrul’un açıklaması sırasında polis kitleye saldırı tehdidinde bulundu.

Toğrul, konuşmasına devam ederek, devletin 20 yıldır İmralı’da kendi hukukunu çiğnediği tepkisinde bulundu.

Halktan açlık grevleri konusunda daha duyarlı olmasını isteyen Toğrul, “Açlık grevleri gittikçe acı sonuçlar vermektedir. Ayten Beçet fedai bir eylemle tecridi kırmak için hayatına son verdi. Biz ölümlerin durması için çabalarken daha dün bir tutsak daha yaşamını yitirdi. Biz tüm kamuoyunun bu konu için daha duyarlı olmasını bekliyoruz” dedi.

Toğrul, “Bu hukuksuzluk daha fazla ölüm yaşanmadan son bulmalıdır. Devletin yetkilileri bir an önce bu sesi duymalıdır. Bu ses duyulsun. Ölümler dursun. Bir an önce bu topraklarda kan ve gözyaşı son bitsin. Tecrit son bulmalıdır” diye ekledi.

Açıklama sırasında kendisini “devlet” olarak tanıtan polis amiri ile vekiller arasında tartışma çıktı.

Milletvekilleri, taziye evine kitleyle birlikte hareket ederken, kısa bir mesafe yüründükten sonra yeniden polis saldırısıyla karşılaştılar.

Polis, toplu şekilde yürüyüşe izin verilmeyeceğinin anons ederek, kitleyi dağıtmak istedi. Ancak kitle polisin barikatını aşarak, zılgıtlar eşliğinde “Şehit namirin” ve “Bijî berxwedan zindanan” sloganlarıyla yürümeye devam etti.

Polis, bir başka noktada yeniden kitlenin önünü kesti. Kitle, polisin birkaç kişiyi gözaltına almaya yönelik girişimine direnerek, izin vermedi.

Burada da polis barikatını aşan kitle, Beçet ailesinin evine doğru zılgıtlar ve sloganlarla yürüdü. Eve ulaşan kitle, Beçet’in ailesine başsağlığında bulundu.