AP Kürt Konferansı: ‘Türkiye hem içeriye hem dışarıya savaş mantığını dayattı’

Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen iki günlük Kürt konferansının son oturumunda Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkileri ele alındı. İspanyol AP parlamenteri Miguel Urban Crespo, AB’yi sert bir şekilde eleştirdi.

6 Aralık’ta başlayan konferansın son oturum “Avrupa Birliği ve Türkiye: İşbirliği ve Çelişkiler” ana başlığı altında yapıldı.  

Viyana Üniversitesi’nden Naif Bezwan’ın yönettiği oturumda konuşan Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifakı’ndan Brando Benifei, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ‘’karmaşık’’ bir ilişki olduğunu belirterek, bunun da Kürtleri doğrudan etkilediğini kaydetti.  

Benifei, Kobanê Davası’nda uluslararası gözlemci olduğunu belirterek, ‘’Bu siyasi zulmün tanığı oldum doğrudan’’ dedi.  

İtalyan parlamenter, Kürtlerin mücadelesinin yarattığı etkiye de kısaca değinerek, İtalya’daki çok sayıda hareketin Kürt halkından esinlendiğini söyledi. Benifei, Kürt halkının demokratik mücadelesine desteğini ifade etti.  

İspanya’dan Avrupa Parlamentosu Milletvekili Miguel Urban Crespo, İspanya’da anti-kapitalist bir örgütün üyesi olduğunu belirterek, Türkiye’deki durumun kötü olduğunu ifade etti. Urban Crespo, ‘’Avrupa Birliği buna izin verdiği için böyle’’ dedi.  

Kürtler üzerinde son derece ağır baskılar olduğunu ifade eden Urban Crespo, tutsaklara yönelik baskılar, cumartesi annelere yönelik saldırıları şiddetle kınadı.  

"Terör" kavramının tüm otoriter rejimlerin bahane olarak kullandığını dile getiren Urban Crespo, "Erdoğan hem Türkiye içinde hem de Türkiye dışında bir savaş mantığını dayattı" şeklinde konuştu. 

Savaşın Erdoğan için son derece önemli bir kaldıraç haline geldiğini ifade eden Crespo, "Kürtler dahil olmak üzere tüm çoğulculuk girişimleri yok etmek istiyor" dedi. 

Mülteci meselesinin Erdoğan’a Avrupa’ya müdahale olanağı tanıdığını dile getiren Crespo, İsveç-NATO krizine de işaret ederek Türkiye’nin baskı unsurlarını Avrupa’nın içine taşıdığını ve Avrupa’nın da buna engel olmadığını belirtti.  

Avrupa Birliği’nin elinde baskı mekanizmalarının olduğunu ifade eden Crespo, bu kapsamda PKK’nin terörist örgütler listesinden çıkarılmasını defalarca Avrupa Parlamentosu’na önerdiklerini kaydetti.  

Kürt halkının deneyiminin sadece Türkiye’ye değil Avrupa’ya da yansımasının istenmediğine dikkat çeken Crespo, militan bir dayanışmaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi.