Avukat Merve Nur Doğan zorla SEGBİS’e çıkarıldı, 9 yıl ceza verildi

Amed Barosu avukatı Merve Nur Doğan, İmralı'daki mutlak tecridi protesto etmek amacıyla katılmayı reddettiği duruşmaya mahkeme kararıyla zorla SEGBİS odasına getirildi. Doğan, kendisine verilen cezayı "Bijî Serok Apo" sloganıyla protesto etti.

Amed’in Licê (Lice) ilçesi kırsalında 3 Ekim 2020 tarihinde çıkan bir çatışmada şehit düşen gerillalarla birlikte çekilmiş fotoğrafları olduğu gerekçesiyle 7 Ekim 2020'de gözaltına alınıp tutuklanan avukat Merve Nur Doğan'ın karar duruşması, Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Doğan’ın avukatları Adile Salman ve Servet Özen ile Amed Baro Başkanı Nahit Eren katıldı.

KATILMAYI REDDETTİ

Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Merve Nur Doğan, duruşmaya katılmayacağına dair mahkemeye dilekçe verdi. Ancak mahkeme, Merve Nur Doğan’ın fiziki zor kullanılarak Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmada hazır edilmesine karar verdi. Bu karar üzerine tutsak avukat, zorla SEGBİS odasına getirildi.

TECRİDİ PROTESTO ETTİ

Duruşmada Kürtçe konuşan Merve Nur Doğan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridi kabul etmediği için duruşmaya katılmama kararı aldığını belirtti. Mahkemenin kendisi hakkında vereceği hiçbir kararı kabul etmeyeceğini vurgulayan Doğan, "Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridi kınıyorum ve kabul etmiyorum. Bu nedenle mahkemeye katılmadım, zorla getirildim, bunu da kabul etmiyorum" dedi ve savunma yapmayacağını belirtti.

İddia makamı, Merve Nur Doğan’ın cezalandırılmasını talep etti. Merve Nur Doğan’ın avukatları ise zorla SEGBİS odasına getirilmesinin kabul edilemez olduğunu ve bunun bir insan hakkı ihlali olduğunu vurguladı.

9 YIL HAPİS

Mahkeme, Merve Nur Doğan'a “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 9 yıl hapis cezası verdi ve tutsaklık halinin devamına karar verdi. Merve Nur Doğan, kendisine verilen cezayı “Bijî Serok Apo” sloganıyla protesto etti.