Avukatlar’dan beraat kararına tepki: Hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz

Tahir Elçi'nin katledildiği Dört Ayaklı Minare önünde yapılan açıklamada, “Tahir Elçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bir kez daha vurulmuştur” mücadele sözü verildi.

TAHİR ELÇİ DAVASI

Amed’in Sûr ilçesinde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ölümüne dair açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 3 sanık polis hakkında da beraat kararı verdi. 

Karar öncesi salonu boşaltan avukatlar, Elçi'nin katledildiği Dört Ayaklı Minare'ye kadar yürüyüş yaptı. 

‘KARARIN HÜKMÜ YOKTUR’

Bir konuşma yapan Amed Baro Başkanı Nahit Eren, “Bu dava böyle kalmayacak. Tahir Elçi 9 yıl önce burada vuruldu. Bu süreç gözaltı kararıyla başladı. Bir kez daha tekrarlıyorum Tahir Elçi dosyası cezasız kalmayacak ama bir gün muhakkak failler gerçek yargı önünde hesap verecek. Kararlılığımızı, irademizi göstermek için buraya geldik. Beraatla sonuçlandı ama bu dosyayı her yere taşıyacağız. Kürt toplumunun nezdinde bu kararın bir hükmü yok. Bu karar Tahir Elçi'nin kimliği üzerinden verildi. Bir kez daha burada ömrüm yettiği kadar söz veriyorum ve buradaki herkes söz veriyor, yeni Tahir Elçiler her yıl mezun oluyor” dedi.

‘MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ise, “Kararın ne olduğunu yaklaşık 8,5 yıldır, gerek soruşturma gerek kovuşturma sürecinin pratiklerinden biliyorduk. Bundan 3 bin 20 gün önce bu arkamda görülen minarenin önünde katledildi. Hayatını insan hakları mücadelesi, cezasızlıkla mücadeleye adayan bir hukuk insanın, kendi yaşadığı bu ağır katliam cezasız kalmasın diye uğraş verdik. Ancak soruşturma sürecinde yürütülen savcılık pratiği, kovuşturma sürecinde avukatların delillerin toplanmasına dair tüm taleplerine rağmen en sonunda ‘şüpheden sanık yararlanır’ diyerek beraat verilmesi insanın aklıyla dalga geçmektir. Buna müsaade etmeyeceğiz. Dönemin başbakanını bile dinleyemedi bu mahkeme, 11 celsedir biz oradayız, avukatlar orada sanıklar yok. Bu yargılamaya meşrutiyet kazandırmayacağız demiştik ama hukuk düzeninde bu cinayetin faillerinin bulunacağına inanıyoruz. Hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz. ”

Tahir Elçi Vakfı avukatı Mahsun Batı da, “Tahir Elçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bir kez daha vurulmuştur. Failleri tanıyor ve biliyoruz. Failleri açığa çıkarana kadar, hak ettikleri cezaları alıncaya kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.