Avusturya: Türkiye yüzünden barış programı tehlikede

Avusturya, Türkiye'nin blokesi yüzünden NATO'nun birçok ülkeyle Balkanlar'da yürüttüğü barış programının tehlikede olduğuna dikkat çekerek NATO'ya "Krizi çöz" çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz yaz Avusturya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olduğunu açıklamasıyla her iki ülke arasında başlayan kriz, Viyana yönetiminin 16 Nisan referandumu için AKP'nin düzenleyeceği mitingleri yasaklamasıyla zirveye çıkmıştı.

Ankara-Viyana arasında ipleri kopma noktasına getiren krizin ardından, Türkiye 28 NATO üyesi ile Avrupa, Afrika ve Asya'dan 40 ortak ülkenin katıldığı Barış İçin Ortaklık Programı'nı geçtiğimiz Mart ayında bloke etmişti.

Doğu Avrupa ülkeleriyle eski Sovyet cumhuriyetleri arasında güven oluşturmayı hedefleyen programa, NATO üyesi olmayan Avusturya 1995 yılından itibaren aktif bir şekilde katılıyor. Ancak AKP rejimi Avusturya'nın katıldığı programları bloke ederek NATO içerisinde bir başka krizin çıkmasına neden olmuştu.

Özellikle Kosova'da barış sürecinin kalıcı hale gelmesini hedefleyen programın tıkanması dün Malta'nın Valetta şehrinde gerçekleşen ve Avrupa Birliği Savunma Bakanları toplantısının ana gündem maddelerinden birisi oldu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de katıldığı zirvede Avusturya Savunma Bakanı Hans Peter Doskozil, Türkiye yüzünden söz konusu barış programının orta vadede çökme ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

‘TÜRKİYE'YE BASKI YAPILMALI’

Avusturyalı askerlerin Türkiye'nin blokesi nedeniyle programa katılamadığını bildiren Doskozil, Avusturya'nın NATO'nin güvenir bir partneri olduğunu belirterek Stoltenberg'in krizin çözümü için Türkiye'ye baskı yapmasını talep etti.

Barış İçin Ortaklık Programı çerçevesinde Avusturya'nın 800 askeri Batı Balkanlar'da görev yapıyor. Bu askerlerin 500'e yakını Kosova'da konumlandırılmış durumda. NATO ülkeleri dışında programa en fazla destek veren ülke olması nedeniyle Avusturya, bu barış programında önemli bir rol oynuyor.

Bu arada Malta'da bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg önceki gün Türkiye'deki son gözaltı ve tutuklanma furyası ile ilgili de konuşmuş ve şu Ankara'ya "Türkiye'nin kendini koruma hakkı ve başarısız olan darbe girişiminin arkasındakileri yargılama hakkı vardır. Ama bu, hukukun üstünlüğüne saygı gösterilerek yapılmalıdır" çağrısında bulunmuştu.