Bakan Tunç'a soruldu: Abdullah Öcalan’ın durumu nedir?

HEDEP Milletvekili Cengiz Çiçek, Gemlik depremine dikkat çekerek, tecritteki Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumunu Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a sordu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü ve HEDEP İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Gemlik’te meydana gelen deprem sonrası İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde mutlak tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan hakkında bilgi edinmek için Meclis'e soru önergesi verdi.  

'KAYGILAR BÜYÜDÜ, DERHAL GÖRÜŞÜLMELİ'

Türk Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verilen önergede, şunlar kaydedildi:

“Marmara’da olası depremin şiddetinin 7.0 ila 7,5 arasında olacağı ifade edilmektedir. Olası Marmara depremi gündemdeyken Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Marmara Denizi- Gemlik Körfezi'nde 04.12.2023 tarihinde 5,1 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurmuştur. İmralı Adası’nın beklenen Büyük Marmara depreminin fay hattında bulunması ve Gemlik’te meydana gelen son deprem nedeniyle; İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde oluşan hasarın/zararın bilinmemesi ile ağır tecrit koşulları altında tutulan ve 33 aydır kendisinden haber alınamayan Sn. Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenlik durumunun belirsizliğini koruması toplumsal kaygıları had safhaya çıkarmıştır.

Sn. Öcalan’a uygulanan insanlık dışı mutlak tecrit nedeniyle 104 cezaevinde başlatılan ve giderek yaygınlaşan 'Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm' talebiyle açlık grevleri sürmektedir. Cezaevlerinde başlatılan açlık grevleri ve son depremin yaratmış olduğu toplumsal kaygıda dikkate alınarak İmralı’da uygulanan insanlık dışı tecritin derhal son bulması elzemdir. Bu bağlamda aile ve toplumun haklı beklentisinin ve hukukun bir gereği olarak ancak ve ancak İmralı Adasında Sn. Öcalan ile yapılacak yüz yüze bir görüşme ile oluşan toplumsal kaygı giderilebilecektir."

Önergede şu sorular yöneltildi:

"* Yaşanan deprem sonrasında cezaevinde bulunan yakınlarının hayatından ve güvenliklerinden endişe ve kaygı duyan aileler ile milyonlarca insanın bu kaygı ve endişelerini gidermeyi düşünüyor musunuz?

* Bakanlığınıza bağlı olduğunu düşündüğümüz bir cezaevinde uygulanan tecrit uygulaması nedeniyle 104 cezaevinde başlatılan ve başka cezaevlerinin de eylemlere katılması ile yaygınlaşan açlık grevlerinin son bulması için siyasi ve hukuki sorumluluğunuzu yerine getirmeyi düşünüyor musunuz?

* 33 aydır haber alınamayan, sağlığından ve güvenliğinden endişe edilen Sn. Abdullah Öcalan’ın durumu nedir?,

* Gemlik depremi sonrasında İmralı cezaevinde herhangi bir hasar oluşmuş mudur?

* Deprem merkez üssüne çok yakın olan İmralı Adasında tutulanlara Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 66. maddesinin 3 fıkrası ile Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi İle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik’in 74 maddesinin b fıkrası gereği derhal kullandırılması gereken ve hiçbir şekilde engellenemez iletişim hakları neden engellenmektedir? Bunun yasal dayanağı nedir?

* Hukukun işletilmediği ve özel tasarlanmış cezaevinde uygulanan insanlık dışı tecrit uygulamasına son verecek misiniz?”