Bakırköy'de binlerce beyaz tülbentli tecride dikkat çekti!

Bakırköy'de yüz binlerin katılımıyla 1 Mayıs kutlaması başladı. Kutlamada açlık grevlerine dikkat çekildi, binlerce kişi beyaz tülbentlerle alana geldi.

İstanbul’da bu yıl Bakırköy Pazar Alanı’nda gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlaması yüz binlerce kişinin katılımı ile başladı. “İş-Adalet-Özgürlük için 1 Mayıs’a!” şiarıyla 3 koldan yürüyüşe başlayan gruplar, büyük bir coşkuyla alana girdi. 

Aralarında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) bulunduğu çok sayıda sendika ve sivil toplum kuruluşunun, Marmara Forum AVM ve E-5 Yanyol’dan gerçekleştirdikleri iki yürüyüş kolu alana giriş yaptı. 

Yürüyüşte öne çıkan dövizler ve sloganlar şöyle oldu: 

"İnsanca yaşayabileceğimiz bir memleket istiyoruz”, “Halk açlığa ve yoksulluğa karşı” ve ”Simit çay kırığı değil dünyayı istiyoruz” pankartlarının taşındığı yürüyüş kollarında, “Krizin faturasını ödemeyeceğiz”, “Çocuk istismarını yaratan düzene sesiz kalma” dövizleri taşındı. “Her gün 1 Mayıs her gün kavga” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!"

TUTSAKLAR İÇİN 7 BİN TÜLBENT

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu ise Dikilitaş’ta bir araya geldi. İmralı tecridinin kaldırılması için “Beyaz tülbendini tak da gel” şiarı ile düzenlenen yürüyüşe HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu ile HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de boyunlarına taktıkları beyaz tülbentlerle katıldı. “Tecrit son bulsun, ölümler olmasın” pankartının açıldığı yürüyüşte, açlık grevinde olan binlerce tutsak için 7 bin beyaz tülbent takıldı. On binlerce kişinin başına “Leyla ve Nasır” yazılı bandajları taktığı yürüyüşe, kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı. 

TECRİT PROTESTO EDİLDİ

Gebze Cezaevi önünde 23 gündür nöbet tutan aileler de beyaz tülbentleri ile katıldığı yürüyüşte, binlerce kişi açlık grevlerine dikkat çekmek için ağızlarını beyaz maske ile kapattı. 

“Gazze’den değil Gebze’den geliyoruz anneler direnişte”, “Saray rejimi çatırdıyor ayak takımı iktidara”, “Tutuklu HDP’liler serbest bırakılsın, tüm siyasi tutsaklara özgürlük” pankartlarının açıldığı yürüyüş kolunda, “Heqîqet nayê tecrîtkirin”, “Hakikat tecrit edilemez”, “Em ji nîqaşkirina heqîqetê û ji hezkirina rojê natirsin”, “Tecrît nayê qebûlkirin”, “Hakikati tartışmaktan, güneşi sevmekten korkmuyoruz”, “Tecrît suçê mirovahiyê ye” “Anadilde eğitim şart” dövizleri açıldı.

POLİS ENGELİ TANINMADI

Öte yandan beyaz tülbentliler diğer yürüyüş kollarında da yer aldı. HDP İstanbul İlçe Örgütü, Forum AVM önünden başlayan yürüyüşe beyaz tülbentler ile katıldı. “Soyguna, istismara, savaşa hayır”, “Tecrit son bulsun Leylalar yaşasın” pankartıyla alana girmek isteyenler polis engeline takıldı. Kısa süren tartışmanın ardından pankart ile birlikte alana girildi. 

ANTİKAPİTALİST MÜSLÜMANLAR: DEVLETİN DİNİ ADALET!

Antikapitalist Müslümanlar ise Saraçhane Parkı’na yürüdü. Fatih Camisi avlusunda toplanan gruptakiler, hayatını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Daha sonra ellerindeki, “Mülk Allah’ındır”, “İnsan İçin Emeğinden Başkası Yoktur”, “Adalet, Eşitlik, Özgürlük”, “Kadın Özgürleşirse Toplum Özgürleşir”, “Devletin Dini Adalet, Mezhebi Eşitlik, Meşrebi Özgürlüktür” yazılı dövizler ile Saraçhane parkına yürüdü. Gruptakiler, kutlamaların yapılacağı Bakırköy Halk Pazarı alanına hareket etti.