Bakur belgeselini çeken Mavioğlu ve Demirel’e 1 yıl 13 ay hapis cezası

Bakur belgeselini çeken gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile yönetmen Çayan Demirel’e, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasından her birine 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi.

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ve yönetmen Çayan Demirel’in çekim ve yönetmenliğini yaptıkları Bakur (Kuzey) belgeseli,  “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yeniden yargılandıkları davanın 7’inci duruşması bugün Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Çayan Demirel ve avukatı Meral Hanbayat Yeşil, İstanbul’dan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi(SEGBİS) ile katılırken, Elîh Barosu Başkanı Avukat Erkan Şenses ise duruşma salonunda hazır bulundu.

Bir önceki duruşmada iddia makamı, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla ceza talep etmişti.

Savunma yapan Avukat Meral Hanbayat Yeşil, söz konusu belgeselin savaşa değil, barışa hizmet ettiğini ve barış sürecine dikkat çektiğini, bir polisin tutmuş olduğu tutanak ile yıllardır bu yargılamanın sürdüğünü söyledi.

Elîh Baro Başkanı Erkan Şenses ise “Burada herhangi bir propagandadan bahsetmek söz konusu olamaz. Burada AİHM’in aldığı kararlara bakmamız gerekiyor. Barış süreci olan bir dönemde bu belgeseli çekmek neden savaşa teşvik olsun ki? Bu sanatsal ifade özgürlüğü kapsamında çekilen bir belgeseldir. Bizler iç hukukun yeterine getirilmesini ve müvekkilinin beraatini talep ediyoruz” dedi.

Yapılan savunmalar ardından mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından kararını açıkladı. Heyet, Mavioğlu ve Demirel’e, “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla her birine ayrı ayrı 1 yıl 13 ay hapis cezası verdi.