Barış Anneleri ve tutsak yakınları Adalet Bakanı ile görüştü

Barış Anneleri ve tutsak yakınları Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşerek, tecride ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

Tecride son verilmesi, hasta tutsakların serbest bırakılması ve cezaevlerindeki hak ihlallerinin sona ermesi için 5 haftadır Ankara'ya gelip Adalet Bakanlığı ile görüşmek isteyen Barış Anneleri ve tutsak aileleri, bugün Türk Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısı öncesinde yapılan görüşmeye DEM Parti milletvekilleri ve hasta tutsak yakınları katıldı.

Meclis'te gerçekleşen görüşemeye hasta tutsak yakınları Safure Akın, Leyla Kuday, Gurbet Tekin ve Hülya Taş ile milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Newroz Uysal Aslan ve Ali Bozan katıldı. Bakan Tunç’a İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Cezaevleri Alt Komisyonu Başkanı da eşlik etti.  

Hasta mahpusların tahliyesi önündeki engeller ve infaz yakmalar başta olmak üzere cezaevlerinde yaşanan ihlallere ilişkin Bakan Tunç’a bilgi verildi. Talepleri not alan Tunç, bayramdan sonra ailelerle yeniden görüşeceğini söyledi.

 Görüşme sonrasında kısa bir açıklama yapan Milletvekili Meral Danış Beştaş, şunları söyledi:

 “Birazdan İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısı başlayacak. Adalet Bakanı da burada. Onunla cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini ve hasta mahpusların durumunu görüşmek istiyoruz. Annelerimiz farklı illerden geldiler. Her hafta çarşamba günü tutuklu yakınları, hasta mahpus yakınları olarak Ankara’da buluşuyorlar. Adalet Bakanıyla görüşüp sorunların çözülmesi için öneri ve taleplerini iletmek için geliyorlar. Bu süreç birkaç haftadır devam ediyor. Şimdiye kadar Bakanla görüşülememişti. Ama bugün komisyon toplantısı öncesinde annelerle beraber Adalet Bakanı ile bu görüşme gerçekleştirildi. Anneler birebir taleplerini illetiler, yakınlarının durumunu ifade ettiler. Kendileri (Bakan) de bu durumu takip edeceğini söyledi. Ama bu sadece bir söylemle, bir görüşmeyle bitecek bir mesele değil. Şu anda Türkiye’de en önemli konu cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleridir, işkence gibi uygulamalardır. Hasta mahpusların ölüme terk edilmemesi ilk talebimizdir, acildir. Mutlaka hızla çözülmesi gereken talebimiz de hasta mahpusların yerinin cezaevi olmadığı gerçeğinin kabul edilmesidir, ailelerinin yanına gönderilmeleri önündeki ATK ve savcılık engelinin kaldırılmasıdır, infaz yakmaların sona erdirilmesidir. Çünkü cezaevleri izleme kurulları yargı gibi karar vererek bazen 3 yıllık uzatmalar yapıyorlar. Bunların sona ermesini istiyoruz ailelerle birlikte. Annelerimizle birlikte Adalet Bakanıyla görüştük, bu talepleri ilettik. Bayramdan sonra tekrar aileler ve annelerle görüşmek konusunda söz verdi. Biz bu sürecin takipçisi olacağız, peşini bırakmayacağız.”