Barış Annesi Dilşah Özgen’e konteynır cezası

Barış Annesi Dilşah Özgen ve 7 diğer kişiye, oğlunun gömülü bulunduğu mezarlığa yerleştirdiği hayır konteynerleri nedeniyle "örgüte yardım etmek" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

1999 yılında yaşanan çatışmada kaybedilen oğlu Ferdi Özgen'in gömüldüğü mezarlığa yerleştirilen konteynerler, 2016 yılında yapılan operasyon sırasında devlet güçleri tarafından patlayıcılarla havaya uçurulmuştu.

Amed’deki 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında 89 yaşındaki Barış Anneleri Meclisi üyesi Dilşah Özgen'in avukatı, müvekkilinin oğlunun mezarlığına gelenlerin dinlenmesi ve namaz kılması için konteyner aldığını belirterek beraat talebinde bulundu.

Davada 89 yaşındaki Barış Annesi ile konteynerleri satan, nakleden ve montajını yapan E.K., H.K., H.S., İ.E., K.D., N.E., M.Y., E.A. ‘örgüte üye olmak’ ve ‘örgüte yardım etmek’ suçlamasıyla yargılandı.

Mahkeme, konteyner üretici firması E.A. ve çırağı İ.E.'yi beraat ettirirken, Dilşah Özgen ile diğer kişilere 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

Ayrıca mahkeme bu hükümle birlikte sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerini de kaldırdı.

KONTEYNIRLARI PATLATTILAR, MEZARLIĞI TAHRİP ETTİLER

Altı çocuk annesi Dilşah Özgen, 12 Ağustos 2016’da gözaltına alınmış ve adli kontrol şartıyla bırakılmıştı. Oğlu Mefahir Özgen 1992 yılında İstanbul’da yaralı olarak gözaltına alınmış, narkoz verilmeden ameliyata maruz kalmış ve 3 ay sonra hayatını kaybetmişti. Dilşah Özgen’in eşi Fikri Özgen ise şubat 1997’de Çankırı Cezaevi’ndeki oğlunu ziyaretten sonra Amed’e dönerken kaçırılmış ve kaybedilmişti. Barış Annesinin bir diğer oğlu Ferdi Özgen 1999’da Êlih’in Sason ilçesinde yaşanan bir çatışmada şehit düşmüştü. Anne Dilşah Özgen’in hayır işlemek için oğlunun gömüldüğü mezarlığa yerleştirdiği konteynerler, 2016 yılının son baharında Türk devlet güçleri tarafından patlayıcılarla havaya uçurulmuş, mezarlık tahrip edilmiş, mezarlığına giden yollara ise hendekler kazılmıştı.