Başaran: Hasta tutsak Karatay göz göre göre öldü!

Hasta tutsak Burhan Karatay'ın ölümünden hükümetin sorumlu olduğunu vurgulayan HDP'li Ayşe Acar Başaran, "Tüm tahliye başvuruları reddedilmiş, tedavi olma talepleri ise cezaevi yönetimi tarafından göz ardı edilmiştir" dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, yüksek tansiyon hastası ve dört kez anjiyo olan Burhan Karatay'ın, Giresun E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmesine ilişkin başsağlığı mesajı yayımladı.

'GÖZ GÖRE GÖRE!'

Başaran, "Karatay'ın ilerleyen yaşı ve ağırlaşan sağlık sorunları nedeniyle yapılan tüm tahliye başvuruları reddedilmiş, tedavi olma talepleri ise cezaevi yönetimi tarafından göz ardı edilmiştir. Tıpkı Koçer Özdal gibi, Burhan Karatay da, uzun tutukluluk süresi ve tanınmayan tedavi hakkı nedeniyle göz göre göre ölüme gönderilmiştir" dedi.

Başaran, bir hafta önce Meclis'e sundukları hasta tutsakların durumuna ilişkin araştırma önergesinin AKP'nin oylarıyla reddedildiğini hatırlatarak, "Eğer bu önerge kabul edilmiş olsaydı, Burhan Karatay hala aramızda olabilirdi" diye ekledi.

"Hükümeti ve Adalet Bakanlığı'nı bu vicdansız tavırdan dönmeye çağırıyoruz" ifadesini kullanan Başaran, şunları da kaydetti:

"Eğer yetkili isimler bu sorumluluğu yerine getiremiyorsa, mevcut görevlerini bırakmaları gerekmektedir. Tutukluların gerek ulusal gerekse uluslararası sözleşme ve yasalar ile tanınan hakları derhal uygulanmalı, cezaevlerinde bulunan tüm hasta tutsaklar derhal tahliye edilmelidir. Karatay'ın ölümünde payı olan tüm isimler ve merciler hakkında gerekli yasal girişimleri başlatacağımızı buradan duyuruyoruz."