Baydemir: Hatun Ana’nın boş kalan mezarına faşizmi gömeceğiz

Van halkı HDP tarafından düzenlenen Vicdan ve Adalet mitingi için Musa Anter Barış Meydanında faşizme karşı haykırdı.

Burada konuşan HDP Sözcüsü Baydemir, Hatun Tuğluk’un boş kalan mezarına faşizmi gömeceklerini söyledi.

Vicdan, Adalet ve Barış Mitingi Diyarbakır ve İstanbul’un ardından bugün Van’da düzenleniyor. Musa Anter’in katledilişinin 25. Yıldönümüne denk gelen Barış mitingi nedeniyle on binlerce kişi halk Musa Anter Barış Meydanına geldi. Yöresel kıyafetleri ve ellerinde barış pankartlarıyla alana giren Van halkı Vicdan ve Adalet çağrısında bulundu.

Miting alanına ‘Faşizmin panzehiri cesarettir. Cesareti bulaştıralım, umudu büyütelim” yazılı pankart asıldı. Alanda sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Mitinge HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Kadın Sözcüsü Besime Konca, HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Adem Geveri, Bedia Özgökçe Ertan, HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, HDP-DBP İl ve İlçe Örgütleri, Barış Anneleri, Demokratik Kitle Örgütleri, ESP Van Temsilcisi, Belediye Eş Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, HDP-DBP PM Üyeleri, tüm kurum ve bileşenler katıldı.

Miting, ‘Özgürlük şehitleri’ adına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Ardından Barış Anneleri konuşma yaparak Vicdan ve Adalet çağrısında bulundu.

Cezaevinde tutuklu bulunan ve milletvekilliği düşürülen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın mesajını ise HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan okudu. Yüksekdağ mesajında şunları dile getirdi: “Değerli Van halkı, sevgili kadın kardeşlerim, yoldaşlarım, hepinizi zindanlara sığmayan özgürlük tutkusuyla, direnç ve özlemle selamlıyorum.Mitingimizin ve Van halkının demokratik direniş kararlılığını, daha büyük bir halk ve halklılık hareketinin önünü açacağına inanıyorum. Vicdan ve Adaleti ayaklar altına alan bu siyasi düzen karşısında direnme azmi, bizlerin omuzlarında yükseliyor ve daha da yükselecek. Yere düşen vicdan ve adaleti bizler kaldıracağız. Onlara insanlığı bizler öğreteceğiz. Analarımızın mezarına saldıracak kadar küçülen faşist-ırkçı siyasete, büyük insanlığın direnci değerleri ve hesap sorma kararlılığıyla yanıt vereceğiz. Yaşadığımız günler zor ve amansız olabilir. Ama hiçbirimiz bu zorluklar bu zorluklar ve ağır zulüm ortasında yeni bir tarihin yazıldığını unutmamalıyız. Tarih ve insanlık karşısında görevimiz durmamaktır, çıldırmış faşizm, savaş ve zulüm siyasetini durdurmaktır. İnanıyorum ki başaracağız, baş eğmeyenler, başarmayı da bilenlerdir. Hepinizi canı gönülden kucaklıyorum.”

Mitingde ilk olarak halkı selamlayan HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, Van halkının bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mücadelesine, değerlerine, şehitlerine sahip çıkmaya devam edeceğini söyledi.

KONCA : SİYASİ TUTSAKLAR DİRENİŞ İLE BİZE GÜÇ VERİYOR

HDP Kadın Sözcüsü Besime Konca ise konuşmasında şunları dile getirdi : “ Boyun eğmeyeceğiz. Kimse Kürt halkının iradesini kıramayacak. Bugün hepinizin huzurunuzda Sayın Figen Yüksekdağ, Tuğba Hezer, Bekir Kaya, Diba Keskin ve bütün yoldaşlarımızı selamlıyoruz. Bugün binlerce Kürt zindanlarda rehin tutuluyor. Sayın Öcalan şahsında tarihin en ağır tecriti uygulanarak, halkın iradesi yok sayılıyor. Ancak tüm bunlara rağmen Kürt halkı mücadeleye devam ediyor, Kürt halkı direniyor. Sayın Yüksekdağ, Sayın Selahattin Demirtaş, Sayın Sebahat Tuncel, Sayın Gülten Kışanak olmak üzere selamlıyoruz. Onların zindanda gösterdiği direniş ile bize moral ve güç veriyorlar. Onların duvarları varsa halkımızın direnişi var” dedi.

 ‘HATUN VE TAYBET ANAYA SÖZ VERDİK’

Musa Anter’in katledilişinin 25. Yıldönümü nedeniyle suikası lanetlediklerini söyleyen Konca, “Taybet Anayı, Hatun Tuğluk’u toprağa vermemize bile izin vermediler, çünkü katiller yaptıkları katliamın tarihten silinmesini istiyorlar. HDP Halkların partisidir, HDP kadınların partisidir ve HDP buna izin vermeyecek. Biz Hatun Anneye, Taybet Ana’ya söz verdik ve bu mücadele sürecek, bu faşizm bitecek. Kadın bir yerde direniyorsa emin olun ki başaramayacaklar. AKP katliamları da sonuç alamayacak.” İfadelerini kullandı.

‘BU BÖYLE GİTMEZ, KADINLAR İZİN VERMEYECEK’

“Yaşamın yarısı kadınsa, dilin, kimliğin, kültürün, tarihin kaynağı kadının emek alanında, siyasette yer alması bizim hakkımızdır” diyerek konuşmasını sürdüren Konca, “ Kadının daha fazla hayatta yer alması için daha fazla mücadele edeceklerini söyledi. ‘Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez’ kampanyası başlattık ancak dün yine Ankara’da devlet eliyle açık bir biçimde şiddete maruz kaldık. Bunu kabul etmeyeceğiz, kadınlar buna izin vermeyecek.” Diyerek konuşmasını tamamladı.

BAYDEMİR: KÜRT HALKI BİÇİLEN KEFENİ YIRTTI

Ardından söz alan HDP Sözcüsü Osman Baydemir konuşmasına Van halkına sahiplenme nedeniyle teşekkür ederek başladı. Van halkının coşkusuyla, halka biçilmek istenen kefenin yırtıldığını kaydeden Baydemir, “Diyorlardı ki ‘Halk HDP den desteğini çekti’ işte Van, işte meydan. Değerli annelerimiz, şirin annelerimiz hepinizin ellerinden öpüyorum. Emeğiniz büyüktür, bu emekle barışa, özgürlüğe ulaşacaksınız. Buradan tüm zindan tutsaklarına selam olsun. Onlar hak ve hakikate fotoğraflarını ve kameralarını yöneltenlerdir. Bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmektir diyor Allah. Masum bir genç Malatya’dan Diyarbakır’a gelmişti. Halaya durmak için, bu halkın Allah dışında, yarab dışında hiç kimseye secde olmayacağını göstermek için geldi. Çırılçıplak bedeniyle kurşunlandı ve orada Abdurrahim Gök kamerasını ona doğru yöneltti. Önce o insanı canlı bomba olarak itham ettiler ve sonra özgür medyanın o haberiyle hakikat ortaya çıktı. İşte özgür medya budur, medya vicdanları çağırır, adaleti sağlar. Fotoğraf Makinesini hak ve adalet için kullanan Ape Musa’nın bütün yoldaşlarına buradan bir kez daha selam olsun.”

‘DAMADIN FİRMASI SİHA ZENGİN OLDU’

“Vicdan ve Adalet tecelli olsun istedik” demelerinin sebebinin faşizmin vicdandan korkması olduğunu kaydeden Baydemir, “Vicdan en büyük değerdir, vicdan ve adalet duygusundan arınmış bir toplum hatun ananın cenazesine saldıran zombilere dönüşür. Neden vicdan ve adalet dedik. Erciş’te Hediye Ataman diri diri yakıldı ve terörist ilan edildi, Mehmet Temel Talê’de katledildi ve yine terörist ilan edildi. İşte AKP MHP faşizmi kendisi dışında herkesi terörist ilan ediyor ve kimseye yaşam hakkı tanımıyor. Ya biat edeceksin ya zindana gideceksin diyor. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar biz onlara secde etmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz. Peki bütün vicdansızlıklar olup biterken, savaş dediğimiz illet kimlere kazandırıyor. Savaşın kaybettirdikleri konusunda bu alanda bulunan herkes, merhamet ve vicdan sahibi herkes hem fikirdir. Ama savaş birilerini de kazandırıyor. İşte onların Allah belasını versin. Onlarda savaşın, ölümün rantını yiyenlerdir. Kürt anası gözyaşı döker, yandaş şirketler bundan zengin olur. Damadın firması SİHA bundan zengin olur. Bir yönüyle bunun için savaşı sürdürüyorlar. Çünkü, Kürt öldüğünde birileri zengin olacak. ‘Yerli ve milli silah üretmemize karşı kampanya başlattılar’ diyorlar. Yalan bunlar yalan, bütün savaş lobilerinin Allah bin kez belasını versin. Herkes ve herkes ancak demokrasiden ve barıştan kazanır. Siz bakmayın üç kuruş için vicdanını satanlara. Esas onlara kaybettiler. Evlatlarımız toprağa düşüyorlar ama onlar kaybettiler, insanlıklarını, güvenirliklerini kaybeTtiller. Koşullar ne olursa olsun barıştan vazgeçmeyeceğiz.” Dedi.

‘KAYYUM ATAMAK DARBE DEĞİL DE NEDİR’

TEOG sistemini getirenlerin 3 yıl sonra TEOG sistemi kaldırdığını kaydeden Baydemir, “ Devamlı yüzümüzün asık olmasını istiyorlar. Van şehrinde AKP’de belediyelere talip oldu, yarıştık sandığa gittik ve kaybettiler, defalarca yarıştık ve biz kazandık. Halkın size emanet etmediği bayrağı, halkın iradesini gasp ettiniz. 15 Temmuz cunta ve darbe kimden gelirse gelsin lanetliyoruz. Peki halkın yüzde 64 oy verdiği Bekir Kaya’yı tutuklamak darbe değil de nedir. Bu halkın seçilmiş belediyelerine kayyum atamak darbe değilde nedir. Şimdi yerli ve milli hırsızlar atadılar. Girin TV arşivlerine. AKP Genel Başkanı Van Büyükşehir Belediyeleri için ne diyordu, güya kandile para gönderiyorlarmış. Neredeyse “ Allah bizi onların iftiralarından korusun. Kayyum atadınız, DBP’li belediyelere ilişkin tek bir kuruş yolsuzluk buldunuz mu, bulamazsınız çünkü onlar bu halkın terbiyesiyle büyüdüler. Onlar caminin çuluna, tüyü bitmemiş yetimin hakkına tenezzül etmezler, camiden çalmazlar. Peki siz 13 belediye ye kayyum atadınız da ne oldu. Edremit Kayyımı ihaleye fesat karıştırdığı için görevden alındı hemen. Kayyumlar birbirinden çaldı, hırsız hırsızlardan çaldı. Hırsızlığın sonu yok, yalanın dolanın sonu yok, adaletsizliğin sonu yok.” Dedi.

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ BU ALANA GELECEK

Konuşmasında 6 milyon oy almış Selahattin Demirtaş’ın, Yüksedağ’ın hala zindanda olduğunu kaydeden Baydemir, “ Allahın izniyle o gün gelecek, Yüksekdağ, Demirtaş’ı bu alana getireceğiz. ‘Yargının karşısına çıkaracağız’diyorlardı. Peki hangi yargının karşısına çıkaracaktınız. 5 bin savcı hakim tutuklandı. Siyasi tutsaklar işte bu hakim ve savcıların hazırlamış olduğu iddianamelerle yargılanıyor. Onlara yönelik olduğun kumpas, HDP olduğunda bu durum yargının bağımsızlığı oluyor. Eğer adalet buysa bu yargı sizin de başınıza gelsin ve gelecek. Bugünlerde geçecek. Hakim Bekir Kaya’ya soruyor, ‘Sen Van’da Van Belediye Başkanlığı yaptın mı’ diye küstahça soruyor. Ben de sizlere soruyorum Van’ın seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı kimdir. Buradan Bekir Kaya, Bekir Kayalara binlerce kez selam olsun.” Diye konuştu.

Baydemir, “ Halkının yanında olan Bekir Kaya’lar ve bir de zalimin, zulmün yanında olan Beko Evanlar var. Beko çıkıp Güney halkını tehdit ediyor ve ‘Bedelini öder’ diyor. Bir kez daha halkın iradesine başvurmak en meşru haktır, referanduma gitmek en meşru haktır. Van meydanından bütün Türk kardeşlerimize sesleniyoruz. Siz Filistin için devlet mefhumunu savunmuyor musunuz, Kıbrıs için 2 devletli toplum önermiyor musunuz. Peki Filistin ve Kıbrıs’a helal gördüğünüz Kürde niye haram olsun. Siz Kürdün aklıyla alay mı ediyorsunuz. Benim karakterim hürriyettir, özgürlüktür diyenler Kürdün hürriyet talebine neden saldırıyorsunuz. Eğer Güney Kürdistan halkı Kürt de Türkmen olsaydı bu rahatsızlığı ortaya koyacakmıydınız. ‘İbadi dengim değilsin, seninle görüşmem’ diyordu. Peki niye gidip görüştün. Kürt anasını görmesin diye. Fitne ve fesat için görüştü. Kürt meselesi konu olunca hepsi bir oluyorlar. Mevlüt Çavuşoğlu, “ Garantör oluruz” diyor. Çavuşoğlu ve AKP’ye 2 çift sözüm var. ‘Ne Koni bağiminden’ diye soruyorum. Peki size sormazlar mı Rojava’ya, Cizre, Sur, Silopi’ye düşmanlık yapandan garantör mü çıkar. 6 milyon insanın iradesini cezaevine koyandan garantör mü çıkar. Hiçbir siyasete insani değere sığmaz başka bir halkı tehdit etmek. Bir kez daha söylüyoruz. Kimsenin haddi de hakkı da değil… Kürt halkının iradesini tehdit etmek. Orada ki halk iradesinin kabulü bizim kabulümüzdür. İlkesel olarak onların yanındayız ve onların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

IŞİD’E TAHLİYE BİLGEN’E TUTUKLAMA

AKP içinde bulunan Kürtlere ‘Oradan çıkın’ diyerek Vicdan çağrısında bulunan Baydemir, “ Sayın Ayhan Bilgen’i önce bıraktılar ve sonra bir kez daha tutuklama kararı çıktı. Adalet Bakanına sesleniyoruz. Diyarbakır mahkemesi ile Ankara mahkemesi aynı ülkenin mahkemesi midir, değil midir. Ankara Savcılığı IŞİD li için ‘tahliye olan biri itirazla tekrar tutuklanamaz’ ama AKP’nin talimatıyla Ayhan Bilgen’i tutukladılar. Avukatlarımız IŞİDli emsalini gösterdi ama yine de suç işlediler. İşte sizin çifte standardınız budur. Selam Tevhidi kumpas olarak nitelendirdiler ama şimdi Ayhan Bilgen’in selam tevhid ile suçluyorlar. Bilgen hukuksuzluğa maruz kalıyor ve o dosyadan tutuklamaya sevk ediliyor. Böyle bir adalet olmaz olsunk, böylesi bir nizam mümkün değil… sürdürülemez” dedi.

‘HATUN TUĞLUK’UN BOŞ MEZARINA FAŞİZMİ GÖMECEĞİZ’

Baydemir, “Asla ve kati durmayacağız, faşizmi durduracağız, asla ve kati boyun eğmeyeceğiz. Hatun Tuğluk’un boşalan mezarlığa faşizmi gömene kadar mücadele edeceğiz.

Vicdan ve Adalet mitingi Sanatçı Ferhat Tunç’un verdiği konser ile sona erdi.