'Belediyeyi işlevsiz bırakmak için her şeyi yapmışlar'

Cizre Belediyesi'nde kayyum döneminden sonra çalışmalarına başlayan Eşbaşkanlar Mehmet Zırığ ve Berivan Kutlu, belediyenin işlevsiz bırakılması için her şeyin yapıldığına dikkat çektiler.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Şırnak'ın Cizre Belediyesi'nde kayyum döneminden sonra çalışmalarına başlayan Eşbaşkanlar Mehmet Zırığ ve Berivan Kutlu, 3 buçuk ayda yaptıkları çalışmaları anlattı. Kayyumdan önceki dönem ve sonraki döneme bakıldığında ortaya çıkan farkların gözle görülür derecede bariz olduğunu ifade eden Kutlu, kayyumun kendilerini iş yapamayacak bir hale sokmak için elinden gelen her şeyi yaptığını ama buna rağmen, tüm yokluklara rağmen çalıştıklarını dile getirdi.

Öncelikle belediyeyi yeniden kazandıklarından bu yana yaptıkları ve karşılaştıkları sorunlara değinen Kutlu, "Kayyumun halkın gözünü boyamak için sözde yaptığı icraatlar için o zamanlar da söylüyorduk. Şimdi de içi boş ve tamamen talana, ranta yönelik çalışmalar oldu" dedi.

KAYYUM HALKA DEĞİL YAKINLARINA HİZMET ETTİ

Kayyum yönetimi zamanında iptal edilen projelerden, işten çıkartılan işçilere kadar her şeyin tamamen rant amaçlı ve destekçilerini doyurma amaçlı olduğunu ifade eden Kutlu, şöyle konuştu:

"Kayyum zamanında şunu gördük ki belediye AKP’li birkaç ailenin çekip çevirdiği, adeta kendilerinin bir dükkanı gibi iş götürdüğü, halkın çıkarlarının değil, yandaşların çıkarlarının esas alındığı bir yer haline getirilmiş. AKP neyse Kayyum da onu yaptı burada. Baktığımızda Erdoğan Ailesine, her ferdinin akrabaları da dahil olmak üzere ülkeyi kendi tekellerine almış, her biri devletin bir koluna yerleştirilmiş ve akla hayale sığmayacak paralar, ihaleler alıyorlar. Kayyumda buradaki yakınlarını ve destekçilerini aynen bu mantık ile besledi. Bizler tekrar yönetimi ele aldığımızda ise ilk iş olarak hesaplarımızı incelemeye aldık. Bunun da yanı sıra uyuşturucu ve fuhuşa karşı bir komisyon oluşturduk.

Kadın komisyonumuz çalışmalarına başladı ve kuracağımız kadın müdürlüğü için kolları sıvadı. Haftanın 2 günü halka gidiyoruz ve sorunlarımızı da çözümlerini de yerinde muhatapları ile konuşuyoruz. Bizler kayyumdan önce de halk ile iç içe bir yönetimi savunuyorduk. Şimdi de böyle bir yönetim anlayışı ile yolumuza devam ediyoruz. Halk ikimiz arasındaki farkın bilincinde. Polis ve koruma ordusu ile halkın sadece bir kesimine gitmiyoruz. Halka halktan biri olarak gidiyoruz."

260 MİLYONLUK BORÇ BIRAKILDI

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Eşbaşkanlardan Mehmet Zırığ ise, belediyeyi yeniden kazanmalarından bu yana halka yaptıkları vaatlerden çok azını yerine getirebildiklerini, nedeninin ise var olan maddi ve teknik boyuttaki sorunlar olduğunu söyledi. Kayyum döneminde belediyecilik anlamında hiç bir şey yapılmadığı gibi, ileride de yapılamaması için tüm imkanların oluşturulduğunu belirten Zırığ, şunları ifade etti:

"Adeta bizleri işlevsiz bırakmak için canla başla çalışılmış. 260 milyonluk bir borç yetmezmiş gibi birçok kurumumuz işlevsiz hale getirilip, gelir elde edebileceğimiz alanlar ise ücretsiz bir şekilde devredilmiş olduğunu gördük.

Dünya üzerinde şehrin içinden nehir geçen birkaç kentten biriyiz. Su anlamında ciddi bir sorun yaşamamamız gerekirken, Cizrelilerin en temel sorunu su sorunu ne yazık ki. Kayyumdan önce belediye HDP’nin elindeyken Cizre’nin içme suyu tesisi vardı ve kayyum döneminde de bu tesis sayesinde evlere içme suyu taşınıyordu. Ama ne tesadüftür ki biz yeniden göreve gelmeden 15 gün önce bu tesiste bulunan 4 ana su pompasında ciddi bir arıza meydana geldi.

Tabi biz buna arıza demiyoruz. Bilerek bozulduğu bariz ortada bir şey. Aylar süren tamirden sonra yalnızca iki pompayı kurtarabildik. Tabi iş bununla da kalmıyor. Şuna da açıklık getirmek lazım ki; bu su sorununun çözümü neden 3 ay sürdü? Normalde bu tesisin belediyeye ait olması gerekirken, şuan Devlet Su İşlerine devredildi. Yani sorunun asıl muhatabı biz değiliz. Ama onlar biz ve halkı karşı karşıya getirmek için her seferinde bu şekilde sorunları karşımıza çıkartıyor. Ama bizler bu tahriklere gelmeyeceğiz."

SOSYAL ETKİNLİKLER YAPILACAK

Kentteki diğer bir önemli sorunun ise temizlik sorunu olduğunu ifade eden Zırığ, sokağa çıkma yasakları ve sonrasında da Cizre’deki yolların, kanalizasyonların ve kaldırımların kullanılamayacak hale getirildiğini söyledi.

Kayyum döneminde de adeta yap-boz halini alan bu yol çalışmalarına ciddi bir şekilde el attıklarını ve çalışmalarına başladıklarını belirten Zırığ, "Cizre’deki yolların yüzde 66’sı normal şartlarda kullanılacak halde değil” diye ekledi.

Zırığ şöyle devam etti: “Bizler şimdilerde birkaç merkezi noktadaki yol çalışmalarını bitirdik. Devam da ediyor. Teknik anlamda yaşanan tahribatın yanı sıra halkın kültür, eğitim, psikolojik anlamda da büyük bir tahribattan geçti. Bunları da yine onarmak bizim görevimiz. Geçtiğimiz günlerde halk konseri tertip ettik ve sosyal etkinlikler ile bunların da devamını getirmeyi planlıyoruz."

Göreve başladıkları ilk günkü sözlerini hatırlatan Zırığ, "İmkanlar ve karşımızdaki problemler ne olursa olsun bu halk için demokratik yolların hangisi gerekirse, ne gerekirse yapacağımızdan halkımızın kuşkusu olmasın. Bu engeller bizler için hiçbir zaman bahane olmayacak. Bizler imkan yaratmak için halkımız ile birlikte çalışacağız" diye noktaladı.