Birçok kentte Üç Fidan anması: Denizlere sözümüz devrim olacak

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın katledilişinin 52'inci yıl dönümünde yapılan anmalarda, "Yoldaşlarımızın birleşik mücadele çağrısını büyütüyoruz. Onlara sözümüz devrim olacak" ifadeleri kaydedildi.

ÜÇ FİDAN'IN KATLEDİLİŞİNİN 52. YIL DÖNÜMÜ AN

Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerinin 52’nci yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte anma etkinlikleri düzenlendi.  

RIHA 

Riha 78’liler Girişimi’nin Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde gerçekleştirdiği açıklamaya Riha Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı. Açıklamada konuşan Riha 78’liler Girişimi Eşsözcüsü Vahit Akgün, Deniz ve o dönemin devrimci öğrencilerinin İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi işgali ardından başlattıkları eylemlilikleri hatırlattı. Denizlerin kendi akranlarından koparak devrimci eylemlere yöneldiklerini ifade eden Akgün, “Demografik bir anlamı olmayan ama çok derin sosyolojik ve tarihsel bir anlama sahip olan 68 kuşağını oluşturdular. Onların bıraktığı miras, halk için devrimcilikti, gençliğin devrimcileşmesi, devrimcilerin gençleşmesiydi. Emperyalizme, oligarşiye ve faşizme karşı başkaldırı ruhuydu. Halkların kardeşlik, kadınların eşitlik mücadelesiydi” diye konuştu. 

ADANA 

Adana Alevi Platformu’nun Gezmiş, İnan ve Arslan'ın anıtlarının bulunduğu Üç Fidan Parkı'nda yaptığı basın açıklamasını Adana Alevi Platformu Dönem Sözcüsü Cafer Boyraz okudu. Denizlerin idamıyla ağır bir hukuk cinayetinin işlendiğini dile getiren Boyraz, "Onlar dar ağacına giderken ağır bir hukuk cinayeti işlendi. Üstelik bu cinayete sadece yargı değil, parlamento da yardım etti" dedi.

İSTANBUL 

Gençlik Örgütleri , Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı, idam edilişlerinin 52’nci yıl dönümünde Beyoğlu’nda bulunan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünden 6'ncı Filo protestolarının yaşandığı Dolmabahçe'ye kadar yaptıkları yürüyüş ile andı. “Emperyalizme ve faşizme karşı Denizlerin yolundayız” pankartının taşındığı anmada sık sık, “Denizlere sözümüz devrim olacak”, “Katillerden hesabı gençlik soracak”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın devrimci mücadelemiz” "Gençlik sokakta, Denizlerin yolunda", "Bijî biratiya gelan" sloganları atıldı. 

Gençlik Örgütleri adına basın açıklamasını okuyan Diyar Soya, Denizlerin, dönemin siyasal ve toplumsal ayaklanmalarının içerisinde sistem sınırlarını aşan politik, örgütsel bir çıkışa imza attığını söyledi.

Gençlik Örgütleri olarak işgal ve işbirlikçiliğe karşı Denizlerin  enternasyonalist mücadelesini sürdürdüklerini söyleyen Soya, "İsrail devletinin işbirlikçi emperyalist güçlerle birlikte Filistin’e yönelik işgal ve soykırım politikalarına direnirken, Filistin’de savaşan, Filistin halkının deneyimlerinden öğrenerek yol açan Denizlerin yoldaşı olmanın onurunu taşıyoruz. Bugün devletin Kürt ulusuna yönelik imha soykırım politikalarına, şovenizme karşı mücadele ederken son sözleri 'Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi' olan yoldaşlarımızın birleşik mücadele çağrısını büyütüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Soya, ayrıca Gençlik Örgütleri olarak 1 Mayıs eylemleri nedeniyle İstanbul'da  tutuklanan arkadaşlarının mücadelesini devam ettireceklerinin altını çizerek, "1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na yürümek isteyen yoldaşlarımızı barikatları aşmak istedikleri için tutuklayanlar çok açık bilmelidir ki; haklı ve meşru mücadelemiz devletin hiç bir saldırısı karşısında geri adım atacak değildir. Bugün emperyalizme ve faşizme karşı vurulan her darbeyi Denizlerin fiili meşru mücadele kararlılığına dayandırıyor. Hiç bir baskı ve zor karşısında onların yolunda yürümekten vazgeçmeyeceğimizi belirtiyoruz" dedi.

İZMİR 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yaptığı basın açıklamasıyla andı. Açıklamada, "6 Mayıs'ı unutmadık, Denizlerin mücadelesinde birleşelim" pankartı açılarak, "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz" ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı. 

Açıklamayı yapan KESK Dönem Sözcüsü Nihat Filiz, emperyalizm ve faşizme karşı mücadele eden Sinan Cemgil ve arkadaşlarının Nurhaq'ta, Mahir Çayan ve arkadaşlarının Kızıldere'de, İbrahim Kaypakkaya’nın işkencede, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Ankara Ulucanlar Cezaevinde katledildiğini hatırlatarak, dönemin devrimci gençlik önderlerinin fiziken ortadan kaldırılarak mücadele ettikleri değerlerin yok edilmek istenildiğini söyledi. 

Filiz, Deniz Gezmiş ve 68 gençlik önderlerinin, emperyalist saldırganlığa ve sömürüye karşı işçi, köylü ve emekçilerin, ezilen halkların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin simgeleşmiş isimleri olduğunu vurguladı. İdam edilen 3 fidan için el kaldıranların, halk düşmanları olarak tarihteki yerini aldığını söyleyen Filiz, "Üç fidanın ışığı bugün de yolumuzu aydınlatıyor, sömürüye, baskıya, faşizme ve her türlü gericiliğe karşı demokrasi, eşitlik, özgürlük taleplerinde Denizlerin mücadelesi ilham vermeye devam ediyor" diye konuştu. 

Açıklamanın ardından Gündoğdu Meydanı'na yürüyüş yapılarak denize karanfiller bırakıldı.

ADANA 

Emek Gençliği’nin çağrısı ile Atatürk Parkı’nda bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, “Katil ABD, işbirlikçi AKP”, “Katil ABD Suriye’den, Irak’tan, Filistin’den defol” sloganları attı. 

Emek Gençliği adına açıklamayı yapan Güney Akın, “Deniz Gezmiş’in idam sehpasında söylediği ‘Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm Leninizmin yüce ideolojisi! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi, kahrolsun emperyalizm!’ sözleri yarım asırdır bu topraklarda çınlamayı sürdürüyor. Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ‘Kahrolsun faşizm’ haykırışı, bugün hâlâ grevlerde, meydanlarda, kampüslerde mücadeleye güç veriyor. Bugün Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i anmanın ve onlara sahip çıkmanın anlamı açıktır. Tek adam yönetiminin yoğunlaştırdığı sömürü ve saldırı ve baskı politikalarına, bunlara eşlik edecek olan sınır ötesi operasyonlara dur diyelim! İsrail’in Filistin halkına yönelik katliamları ve soykırım politikası karşısında sessiz kalmayalım. İş, barış ve özgürlük için birleşelim. Baskının ve sömürünün tüm biçimleriyle yok edildiği yeni bir dünya için örgütlenelim, mücadele edelim” dedi. 

ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından Attalos Heykeli önünde yapılan anmaya çok sayıda kişi katıldı. “Denizlerin yolunda Filistin’in yanındayız" pankartının açıldığı anmada EMEP Antalya İl Başkanı Feyyaz Balcı bir konuşma yaptı.