Birçok kentte Dünya Kobanê Günü etkinliği-YENİLENDİ

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de HDP il ve ilçe örgütü öncülüğünde birçok kentte 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla yapılan açıklamalarda, Kobanê’nin direnişin ortak ruhu olduğu vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla birçok kentte açıklamalar yaparak, bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

URFA

HDP Urfa İl Örgütü, Suruç’taki Kobanê sınırında bulunan Etmanek Parkı’nda açıklama yapmak istedi. Ancak açıklama valilik tarafından alınan yasaklama kararı gerekçesiyle engellendi. Engelleme üzerine aralarında HDP Milletvekili Ayşe Sürücü’nün de bulunduğu partililer ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, partinin Suruç İl Örgütü binasında açıklama yaptı.

Engellemeye tepki gösteren HDP Suruç İlçe Eşbaşkanı Mehmet Koşti, “Kobanê'de dünyanın en güzel kadınları, dünyanın en çirkin erkeklerine karşı zafer kazanmıştır" dedi.

HDP’li vekil Ayşe Sürücü, Kobanê'de DAİŞ’e karşı mücadelede yaşamını yitirenleri anarak, "6 yıl önce DAİŞ saldırılarına karşı Kobanê'de 11 bin şehit verildi. Başta kadınlar olmak üzere, Kobanê halkı direnişi ile tarihi yeniden yazdılar. Suruç'tan bu zaferi bir kez daha selamlıyoruz. DAİŞ’e karşı direnen Kürt halkı, barışın teminatı olduğunu göstermiştir. Kobanê'de inşa edilen yaşama kimsenin müdahale hakkı yok. Kobanê halkı kendi geleceğini belirlemede özgürdür" diye konuştu.

ADANA

Adana’da partinin il binasında açıklama yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Kobanê düştü düşecek" ifadesini hatırlattı. Tural, "Kobanê; kadın iradesi olan Arin Mirkan'dır, Kobanê enternasyonal dayanışma olan Rıfat (Horoz) amcadır, Nejat Suphi Ağırnaslı'dır, Kader Ortakkaya' dur, Aziz Güler'dir ve nice enternasyonal direnişinin ortak ruhudur" ifadelerini kullandı.

Dünya Kobanê Günü dolayısıyla HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA tarafından HDP Seyhan İlçe Örgütü binasında sinevizyon gösterimi yapıldı.

KONYA

Konya’da HDP İl Örgütü, açıklama yaptı. Partinin Konya İl Eşbaşkanı Gıyasetin Almaz, “Hiçbir saldırı ve karalama bu gerçeği karartmayacak, güneşi balçıkla sıvamak isteyenlerin yarın tarih karşısında hiçbir hükmü kalmayacaktır” dedi.

MARDİN

Partinin Mardin İl Örgütü de HDP Sözcüsü Ebru Günay’ın katılımıyla il binasında açıklama yaptı. Günay, Kürtler ve dostlarının entarnasyonel dayanışma göstererek, Rojava’da bir devrim gerçekleştiğini söyledi. Rojava devriminin dünyaya umut olduğunu vurgulayan Günay, karanlığa karşı mücadelelerini sürdürdüklerini kaydetti.

ŞIRNAK

Bu kapsamda Cizre İlçe Örgütü binasında etkinlik düzenlendi. Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri ve partililer katıldığı etkinlikte, “Kobanê ruhu ile faşizm yenilecek" yazılı pankart açıldı. HDP’li vekil Nuran İmir, “Kürt halkı Kobanê’de insanlığın onuru için mücadele etti. Kobanê devrimi insanlık, kadın ve enternasyonalistlerin devrimidir. Var olduğumuz sürece bu değerlerimizi koruyacağız. Mücadelemizi büyüteceğiz. Daha söyleyecek sözümüz var ve bitmedi. Sadece 1 Kasımlar da değil, her gün Kobanê ruhu ile mücadele etmeye edeceğiz" şeklinde konuştu.

VAN

Van’da da HDP il binasında açıklaması yapıldı. Açıklamada, “Bijî şoreşa Rojava” yazılı pankart açıldı. HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Tuncer Sağınç, IŞİD çetelerinin Kobanê’de aldıkları yenilgi ile adım adım gerilemeye başladığını ifade ederek, “Karanlığa ve gericiliğe karşı özgürlüğün ve aydınlığın zaferini simgeleyen Kobanê direnişi, Kürt halkının insanlık değerleri için büyük bedeller ödediği bir savaş olarak tarihe geçmiştir” dedi.

IĞDIR

HDP Iğdır İl Örgütü ise parti binası önünde yaptıkları açıklamayla Dünya Kobanê Günü’nü kutladı. HDP Iğdır İl Yöneticisi Tarzan Güner, şunları söyledi: “Kobanê, tüm dünyada, barbarlığa karşı insanlığın, tank, toplara karşı insan iradesinin unutulmayacak simgesidir. Bu direniş, 21. yüzyılda barbarları ve onların arkasındaki tüm güçleri yenilgiye uğratan direniş olarak tarihteki yerini almıştır. Hiçbir saldırı ve karalama bu gerçeği karartmayacak, güneşi balçıkla sıvamak isteyenlerin, yarın tarih karşısında hiçbir hükmü kalmayacaktır.”

ANKARA

Ankara'da da HDP binasında açıklama yapıldı. HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak, DAİŞ’in küresel ve bölgesel güçlerin desteğiyle kadınlardan, çocuklardan oluşan binlerce sivili katlettiğini belirterek, “Bu karanlık güç, 2014 yılının sonbaharında Kobanê’de, Kürt halkının ve onların dostlarının direnişine çarptı. IŞİD’in tank, top ve her türlü ağır silahına karşı, Kobanê halkı bedenini iradesi ile bütünleştirerek, amansız bir direnişe tutuştu. Dünyadaki tüm demokrasi ve özgürlük yanlısı kesimler, Kürtlerin Kobanê direnişinin önünde saygıyla eğildi” ifadelerini kullandı.

AMED

HDP Amed İl Örgütü de 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'ne ilişkin HDP Yenişehir İlçe binası önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya HDP ve DBP il ve ilçe yöneticileri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri katıldı. Açıklama öncesi ilçe binası polislerce ablukaya alındı. Açıklama yapılmasını engellemeye çalışan polis ile siyasetçiler arasında uzun süre arbede yaşandı. Kitlenin ısrarı sonucu açıklama yapılmasına izin verildi. Burada konuşan HDP Amed Milletvekili Hişyar Özsoy, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Maxmur'a, Şengal'e, Efrîn'e atacak bombaları füzeleri var. Atıyor bazen. Fakat Kobanê gözlerinin önünde saldırıya uğradı. İnsanlar ağır silahlara karşı mücadele ediyordu. O zaman Türkiye devletine hakim olan mantık sınırın bu tarafında canlı olarak yaşananları seyretmekti. Kılını kıpırdatmadı. O gün 'ben kapının önünde böyle bir saldırıya müsaade etmem' deseydi 40 milyon Kürdün gönlünü kazanırdı. Ancak 'Kobanê düştü düşecek' sözünden sonra kızıl kıyamet koptu. Kobanê o zaman düşmedi. Bu aralar Cumhurbaşkanı bu meseleyi ısıtmaya çalışıyor. Tekrar 'Gireriz, ansızın geliriz' diyorlar. Kobanê'ye saldırabilir. DAİŞ'in bitiremediği işi Erdoğan kendisi tamamlamak isteyebilir. Fakat değişmeyecek olan tek gerçeklik Kobanê 2014 yılında tarihe geçti bile. Tarihin akışını siz değiştiremeyeceksiniz" dedi.

Hişyar Özsoy ayrıca Kobanê direnişinde yaşamını yitirenleri andı. Açıklama slogan ve alkışlar eşliğinde son buldu.