18 Haziran’da başlayan 12 Temmuz’a kadar devam edecek olan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 56. İnsan Hakları Oturumları BM Cenevre Ofisinde devam ediyor. Ülkelerde yaşanan genel insan hakları ihlallerinin ele alınıp tartışıldığı gün içerisinde söz alan Irkçılığa Karşı Halklar Arası Dostluk Hareketi’nin (MRAP) BM Temsilcisi Gianfranco Fattorini Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşullarına ve Türk devletinin Kuzey Kurdistan kentlerinde hayata geçirmek istediği kayyum uygulamalarına dikkat çekti.
‘SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE HAK İHLALLERİ YAŞANIYOR’
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk’ün de hazır bulunduğu salonda söz alan Gianfranco Fattorini, Türkiye ve Kuzey Kurdistan kentlerinde Kürt halkına yönelik devam eden devlet baskısına dikkat çekerek konuşmasına başladı. Gianfranco Fattorini, “Türkiye ve Kurdistan şehirlerinde devam eden baskılardan ve temel hak ve özgürlüklerin sistematik olarak ihlal edilmesi karşısında derin endişe içerisindeyiz” diye kaydetti.
‘BELEDİYE BAŞKANLARI KEYFİ OLARAK GÖREVLERİNDEN ALINIYOR’
Öz Yönetim direnişleri döneminde yaşanan katliamları ve BM o dönem yaptığı çalışmaları hatırlatan Gianfranco Fattorini, devamla şunları ekledi: “BM İnsan Hakları Konseyi 2017 yayınladığı bir raporda da Kuzey Kürdistan şehirlerinde yaşayan hakların durumunun önemli ölçüde kötüleşmesinden duyduğu derin endişeyi dile getirmiştir. Raporda, demokratik yollarla seçilmiş Kürt kökenli yetkililerin görevden alınması için terörle mücadele mevzuatının kullanıldığına ve bağımsız ve Kürtçe medya ile vatandaş derneklerinin kapatıldığına dikkat çekilmişti.
Mayıs 2023'te yapılacak parlamento seçimleri öncesinde ve Mart 2024'te yapılacak belediye seçimleri öncesinde ve sonrasında tutuklama dalgaları yaşanmış ve yine demokratik yollarla seçilmiş Belediye Başkanları keyfi olarak görevlerinden uzaklaştırılmaya devam ediliyor”.
‘İMRALI’YA HEYET GÖNDERİN’
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşullarına da dikkat çeken Gianfranco Fattorini, şunları kaydetti: “İmralı Ada Hapishanesinde 25 yıldır tutsak olan Sayın Abdullah Öcalan’dan üç yıldır hiçbir haber alınamıyor. Son 3 yıldır ailesi ve avukatlarıyla hiçbir şekilde görüşemiyor. BM İnsan Hakları Konseyi’ni Türkiye’nin Güneydoğusunda yaşananları ve Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu koşulları bağımsız bir şekilde yerinde incelemek üzere İmralı Cezaevine bir heyet göndermeye çağırıyoruz”.