Buldan: '4 Kasım' bir rehin alma operasyonudur

HDP İstanbul İl Örgütü, 4 Kasım Darbesi'ni protesto etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da düzenlenen operasyonunun birinci yılında, HDP İstanbul İl Örgütü, Galatasaray Meydanı'nda protesto gösterisi düzenledi. Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, HDP Milletvekili Hüda Kaya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, HDP İstanbul il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşunun hazır bulunduğu eylemde, "Barışın teminatı Öcalan'dır! Öcalan özgür olmadan barış olmaz! Barışın olmadı ülkede özgür ve ortak yaşam olmaz!", "Bizler barışın kararlı savunucuları Öcalan'ın özgürlüğü için durmayacağız" dövizleri taşındı.

'DEMOKRATİK SİYASETE VURULAN EN BÜYÜK DARBE'

HDP İstanbul İl Örgütü adına açıklamayı  okuyan HDP İstanbul İl Yöneticisi Hevin Kınay, 4 Kasım'da demokratik siyasete darbe vurulduğunu söyledi. Bu operasyon sürecinde Meclisin kendi temsilcilerine sahip çıkmadığına işaret eden Kınay, “Meclis kendi temsilcilerine ve halkın demokratik iradesine sahip çıkamamıştır. Halen dokunulmazlıkları olan eş genel başkanlarımız ve milletvekillerimiz hukuksuz bir şekilde rehin alınmıştır. Üstelik Anayasa Mahkemesi'nin, vekillerin yasama faaliyetlerinin engellenemeyeceğine dair emsal kararına rağmen tutukluluk halleri devam etmektedir” dedi.  

Tutuklama şeklindeki hukuksuzluğa da değinen Kınay, Türkiye’deki mevcut yargı sistemi içerisinde farklı savcılıkların aynı anda harekete geçirilmesi, farklı dosyalardan aynı anda operasyon yürütülmesini öngören bir mekanizma olmadığını hatırlattı. Kınay, eşzamanlı yapılan bu saldırının bile operasyonun hukuki değil siyasi olduğunun yeterli bir kanıtı olduğunu vurguladı.   

‘BU HUKUKSUZLUĞU ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ'

Hukuksuzlukları asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Kınay, şöyle konuştu: "Çok değil, yakın bir zaman sonra bütün sonuçları ile daha iyi anlaşılacak olan bu hukuksuzluklara karşı demokrasi ve hukuk mücadelemize devam edeceğiz. Bizler, Türkiye halklarını on yıllar sürecek bir cendereye sıkıştırmak, tek adam yönetimine mahk^ym etmek isteyenlere karşı dün olduğu gibi bugün de en güçlü duruşu ortaya koyacağız. Demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik bu hamleleri boşa çıkaracak örgütsel ve siyasal mücadelemizi sürdüreceğiz. Faşizmi kurumsallaştırmaya çalışan iktidar karşısında en geniş demokrasi mücadelesinin verilmesi için elimizden geleni yapacağız."

BULDAN: YAPILAN AÇIK BİR REHİN ALMADIR!

Meclis Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan da, 4 Kasım operasyonunun hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu kaydetti. "Yapılan açık bir rehin almadır” diyen Buldan, "Türkiye'de 6 milyonun oy verdiği bir partinin 9 milletvekili şu anda bile rehin tutuluyor" dedi. Hukuksuzlukların bir an önce son bulması gerektiğini kaydeden Buldan, tutuklu seçilmişlerin derhal serbest bırakılması çağrısını yaptı. Buldan, AKP iktidarına şöyle seslendi: "Türkiye'nin demokratikleşmesini istiyorsanız bu hukuksuzluklara derhal son verin. Kendi iktidarınızı ayakta tutmak adına bizim siyasetçilerimizi rehin tutamazsınız. Bu ülkeyi bu duruma getirenler iyi bilmeliler ki, Türkiye'de barışın, demokrasinin panzehri içeride tutulan milletvekillerimizdir. Çok geç değil. Bu ülkenin toplumsal barışa ihtiyacı var. Bunun için de yürüttüğünüz hukuksuzluklara bir an önce son verin" diye konuştu.

'O GEMİ LİMANA VARACAK!'

Tutuklu seçilmişlere selam gönderen  Buldan, "Eş genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'a söz veriyoruz: Mutlaka kazanacağız. Sayın Demirtaş'ın dediği gibi, o gemi limana varacak. Biz o gemiyi o limana ulaştıracağız" dedi.