Cannes Film Festivali çalışanları greve gidiyor

Bu seneki Uluslararası Cannes Film Festivali’nde, Fransa’da hükümetin ülke genelinde festivallerde serbest çalışanlara yönelik politikalarının protesto edilecek. Festivalin organizasyonu planlanan grev nedeniyle tehdit altında.

CANNES FİLM FESTİVALİ

En son 1968 yılında yaşanan öğrenci protestoları ve grevler nedeniyle organize güçlüğü çeken Cannes Film Festivali bu sene festival çalışanlarının grevi nedeniyle zora girebilir.

Festival dönemlerinde organizasyonlarda yer alan 200'den fazla çalışanı temsil eden Sous les Écrans la Dèche (Ekranların Arkasındaki Yoksulluk) adlı bir kolektif, hükümetin Fransa genelindeki festivallerde serbest çalışanlara yönelik muamelesi nedeniyle grev çağrısında bulundu.

Kolaktif çalışanlar arasında projeksiyoncular, programcılar, gişe çalışanları, lojistik müdürleri, kat yöneticileri, şoförler, dekoratörler ve basın görevlilerini temsil ediyor.

Kolektif, hükümetin işsizlik yasalarında önerdiği son değişikliklerin, birçok vasıflı film festivali çalışanının geçinmesini imkansız hale getireceğini söyledi. Bu işçiler Fransa'daki film festivallerinde kısa dönemli, mevsimlik sözleşmelerle işe alınıyor. Ancak Fransa'nın kültür sektöründeki serbest sanatçılar, ülkedeki diğer sanatçılar ve teknisyenlere yönelik özel işsizlik sigortası programı kapsamına alınmıyor.

Kolektif, Fransız işsizlik sisteminde Temmuz ayı başında yapılacak değişikliklerin mevsimlik film festivali çalışanlarını daha da zor durumda bırakacağını ve işsizlik yardımı talep etme eşiğinin yükseleceğini söyledi.

Kolektiften yapılan açıklamada grevin Cannes festivalinin açılışını riske atmayacağını ancak organizasyonda sıkıntılar yaşanabileceğini dile getirdi.

Kolektif, festivalin ilk haftasında ekonomi bakanlığı temsilcilerinin yanı sıra Cannes'ın kilit personeliyle bir toplantı yapılmasını talep ediyor.

Kolektifin talebi festival çalışanlarının korunmasına yönelik somut planlar hazırlanması için hükümetin taahhütte bulunması.