Cemal Tanhan toprağa verildi

Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsakken ölüm döşeğinde tahliye edilen ve 68 yaşında hayatını kaybeden Cemal Tanhan, bugün İzmir Buca Kırıklar Mezarlığı'nda düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

30 yıl cezaevinde tutsak edildikten sonra 23 Ekim'de geçirdiği felç geçirince Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Cemal Tanhan, 27 Ekim'de Eskişehir Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'ne sevk edilmişti.

Tanhan, ölüm döşeğindeyken 6 Kasım'da tahliye edildikten yaklaşık bir ay sonra 4 Aralık’ta hayatını kaybetti.

Cenaze törenine Barış Anneleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile yüzlerce kişi katıldı.

Cemal Tanhan'ın vasiyeti üzerine, 1997 yılında İzmir'de ırkçı bir grup tarafından katledilen oğlu Murat Tanhan'ın yanına defnedildi.

Tören sırasında sık sık “Şehid namirin” ve “Bijî berxwedana zindanan" sloganları yükseldi.

Cenaze töreninde konuşan HDP İzmir İl Örgütü yöneticisi Mahsum Koç, hasta tutsakların ölüme terk edildiğini vurgulayarak, "Biz buna razı olmayacağız, Kürt halkı üzerinden sürdürülen bu politikaları kabul etmeyeceğiz” dedi.

Cemal Tanhan’ın kızı Ayşe Tanhan, babasının 30 yıla yakın cezaevinde tutulduğunu ve ciğerlerinde kitle tespit edildiği halde tedavi edilmediğini belirterek, “Benim babam göz göre göre ölüme sürüklendi. Devlet bunu bilerek yaptı. Bir insanın bu şekilde yaşam hakkı elinden alınmamalı. Sözün bittiği yerdeyiz. Bu zulüm bitisin” ifadelerini kullandı.