Cezaevleri: Adana'dan İnebolu'ya kadar hak ihlalleri

AKP rejimi, Adana ve Bayburt, Bartın ile İnebolu'daki tutsaklara düşman hukuku uygulamaya devam ediyor.

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Çukurova Bölge Temsilcisi Avukat Yasemin Dora Şeker ve beraberindeki heyet, 28 Eylül'de Osmaniye 1 ve 2 Nolu T Tipi kapalı cezaevlerini ziyaret ederek çok sayıda tutsakla görüştü. Heyet, buradaki işkenceleri raporlaştırdı.

Raporda, ağır hasta tutsaklara da ayakta sayım dayatıldığı, tedavilerin yapılmadığı, hakaret ve saldırıların olduğu; hasta tutsakların tecrit altında tutulduğu belirtildi. Yine kelepçeli muayene dayatılmasına da başvurulduğu öğrenildi. Cezaevinde, keyfi disiplin cezaları verildiği; şiddete ve yasaklara başvurulduğu da kaydedildi.

BAYBURT, İNEBOLU VE BARTIN'DA HAK İHLALLERİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Bayburt, İnebolu ve Bartın cezaevlerinde yaşanan ihlallere ilişkin Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na dilekçe verdi.

Beştaş, dilekçesinde tutsakların maruz bırakıldığı hak ihlallerini sıraladı. Dilekçede, 2 kadın tutsağın 4-6 yaşlarındaki çocuklarının da cezaevinde olduğuna dikkat çekilirken, "Sayıları 700 civarında çocuk Türkiye cezaevlerinde bu kaderi paylaşmaktadır" denildi.

Cezaevinde askeri nizamla ayakta sayım uygulaması dayatıldığı, tercüme masraflarının tutsaklara yüklendiği, disiplin cezaları verildiği, sürgünlere başvurulduğu, görüşlerin engellendiği, sağlık haklarının engellendiği, kelepçeli muayene dayatıldığı kaydedildi.

Beştaş, tutsaklara kötü beslenme koşullarının dayatıldığını da belirtirken, "Mahpusların sık sık koğuşlarının aranması, mahremiyetlerinin gözetilmemesi, özel eşyalarına el konulması da sık yaşanan sorunlardandır" dedi.

Tutsakların taleplerine de dilekçesinde yer veren Beştaş, Bartın'daki tutsakların, sağlık sorunları için yapılan taleplere zamanında yanıt verilmesini istediğini aktardı.

Beştaş, söz konusu dilekçelerinde ayrıca, Bandırma Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerinin de yerinde incelenmesini istedi.