Cezaevleri önünde "Özgürlüğe Ses Ver" eylemleri devam ediyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması için başlatılan “Özgürlüğe Ses Ver” eylemleri, cezaevleri önünde sürüyor. Bugün de birçok kentte tutsak yakınları, İmralı’nın yolunun açılmasını istedi.

ÊLIH

Batman T Tipi Kapalı Cezaevi önünde toplanan tutsak yakınları ve sivil toplum örgütü temsilcileri, "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlükler giyerek eylem yaptı. Batman Valiliği’nin “eylem” yasağına rağmen, polis engelini aşarak cezaevi önünde açıklama yapan grup, tecrit uygulamasının kaldırılmasını talep etti. DEM Parti Milletvekili Zeynep Oduncu, "AKP-MHP ittifakı bu tecridi sürdürmeye devam ediyor. Adaletin olduğu bir ülkede polis kaygı ve korkuyla halkın karşısında beklemez. Bu tecridi kaldırın. Savaşın kimseye bir faydası yok" dedi. Eylem, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla sona erdi.

İZMİR

EGE TUHAYDER ve tutsak yakınları, İzmir Kırıklar Cezaevi önünde "Özgürlüğe Ses Ver" eylemi düzenledi. Eylemde sık sık “Bijî berxwedana zindanan” ve “Kayyım Colemerg’den defol” sloganları atıldı. DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş, yaptığı açıklamada, “Bu ülkenin ihtiyaç duyduğu barışın tesis edilmesi, demokratik bir iklimin yeşertilmesi ve herkesin bu sürece katılması için buradayız. Abdullah Öcalan, avukatları ve ailesi ile görüşebilmelidir. Tecrit bir işkence yöntemidir ve kabul edilemez” dedi. Colemêrg Belediyesi'nin gasp edilmesine de dikkat çeken Kuruş, “Seçme ve seçilme hakkına müdahale etmek bir yönteme dönüşmüş durumda. Colemêrg Belediyesi’ne atanan kayyımı şiddetle protesto ediyoruz” ifadelerini kullandı. Açıklama, oturma eylemi ve zılgıtlarla sona erdi.

ADANA

Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER), Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti,  Adana  Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticilerinin katılımıyla Adana Kürkçüler Cezaevi Kampüsü önünde açıklama ve oturma eylemi yapıldı.  

"Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartını taşıyan kitle sık sık, "Bijî berxwedana zindanan", "Bijî berxwedana İmralı" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları atarak cezaevi önüne doğru yürüdü. Kitle, hapishaneye yakın bir noktada Türk polislerce durduruldu. Polis ablukasında açıklama yapan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, İmralı tecridinin bir an önce kaldırılıp, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşturulmasını istedi.

Açıklamayı yapan AATUHAY-DER Eşbaşkanı Nuran Özdeş, "Tecride son ver" eyleminin altıncı haftasında olduklarını ve Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki yegane engelin AKP ve MHP faşizmi olduğunu belirtti. Özdeş, "Tecrit insanlık suçudur, sessiz kalmayacağız, alışmayacağız. Ülke barışının sağlanması, demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü toplum paradigmasının yaşamsallaştırılması için tecridin bir an önce kaldırılması elzem mahiyettedir. Sayın Öcalan’ı yüzen bir tabuta koyarak, güneş ışınlarından mahrum bırakarak, yüzüne bir rüzgar esintisinin değmesini engelleyerek, bir insanın hakkettiği temel şeylerden yoksun bırakarak ruhunu kırmaya çalışıyorlar. Ama buradan söylüyoruz ki Sayın Öcalan’ın ruhu onun zihnidir onun fikirleridir. Fikirlerini teslim alamayacaksınız, ruhunu kıramayacaksınız. Son sözü her zaman direnenler söylemiştir. 39 aydır hiçbir temas kurulamayan Sayın Öcalan’ın tecrit halinin kaldırılması ve tutsakların taleplerinin karşılanması için hepinizi ses olmaya çağırıyoruz" dedi.

Konuşmalar ardından kitle oturma eylemi gerçekleştirdi, ses çıkarma eylemi ile de etkinliğini sonlandırdı.

MERSİN

Mersin'de Tarsus Kampüs Cezaevi önünde açıklama ve oturma eylemi gerçekleştirildi. 6’ncı haftasına giren eylemde tutsak yakınları, üzerinde Kürtçe ve Türkçe “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlükler giyerken, sık sık, “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı.

Burada konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, yeni anayasa tartışmalarına işaret ederek, “Hepimizin ‘darbeci’ dediği anayasayı bile eleştirirken, yeni bir Anayasadan bahsederken mevcut anayasanın gerisinde giden bir iktidar var. Dolayısıyla cezaevleri önündeki eylemlerimiz Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmadığı sürece devam edecek. Tecridin kaldırılmasının, bu ülkenin faydasına olduğunu her alanda dile getireceğiz. Bu sorun ancak diyalog ve müzakere yöntemleri ile çözülebilir. Kendi merkeziyetçi anlayışını, kendi iktidarını sağlamlaştırmak için bu ülkede yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran, meclisin işlevini ortadan kaldıran AKP bu ülkeye en büyük zararı veriyor” diye konuştu.

Oturma eylemi, sloganlar eşliğinde sona erdi.