Colemêrg'deki gasba karşı mahkemeye başvuru

ÖHD ve DEM Parti Hukuk Komisyonu, Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine karşı Van İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevinin gasp edilmesinin iptali için Van İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuru sonrası adliye önünde açıklama yapıldı. Eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti Wan il eşbaşkanları, ÖHD Eş Genel Başkanı Ekin Yeter, DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eşsözcüsü Sevda Özçelik Bingöl, Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, Wan ve Colemêrg Baro başkanları ile çok sayıda kişi katıldı 

ÖHD Eş Genel Başkanı Ekin Yeter, Kürt halkının iradesinin gasp edildiğini ifade ederek, “Hem hukuki hem idari dava açtık. Açtığımız davada verilen kararın hem Avrupa yerel yönetimler şartlarında hem Türkiye anayasasına hem de Türkiye’nin bağlı olduğu uluslararası sözleşmeler ve yerelden yönetimler ilkesine aykırı olduğunu belirttik. Toplumsal sözleşme bakımından da kayyum uygulaması Türkiye’de başta Kürt halkı olmak üzere ezilen tüm halklar için sömürü, inkar, talandan başka bir şey değildir. Bu uygulama ekoloji kırımdan, kadın kurumların kapatılmasından, yüzlerce işçinin görevden alınmasından ve halka hizmet götürülmemesinden başka bir şey ifade etmemektedir. Bu neden halk nezdinde bir karşılığı ve meşruluğu bulunmamaktadır” dedi.  

'HALK BUNU KABULLENMİYOR'

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eşsözcüsü Sevda Özçelik Bingöl, "Halkın yaşamış olduğu irade gaspına dair ilk örnek değil. 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) başlayan ve seçilmiş 102 belediyenin 95 tanesine atanmış olan kayyumlarla başlayan olağanüstü hal ve hukuksuz uygulamalarla halkın iradesinin gasp edildiği süreçlere de tanıklık ettik. Ancak bu süreçlere tahammül ve kabul etmediğimizi halkın tutumuyla da herkes görmüş oldu. Halen belediye eşbaşkanımıza yapılmış resmi bir tebligat mevcut değil. Bir halkın iradesinin hem yerel yönetim mevzuatı hem anayasa hem de ilgili tüm yasal hükümlerin ihlaliyle neticelenen bir hukuksuzluk sürecine tanıklık ediyoruz ve bunu kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

'DEMOKRASİ KAYBEDİYOR'

Colemêrg Baro Başkanı Ergün Canan, “Akış’ın yerine hem soruşturma dosyası hem de kovuşturma dosyası gerekçelendirerek ve gerekçe gösterilerek, kayyum atandı. Bu hukuksuz ve haksız kararı kabul etmek mümkün değildir. Kayyım rejimi yıllardır Türkiye’de uygulamaktadır. Sıddık Ataş’ın yerine kayyum atanması gibi bundan sonra sürebilecek ya da benzer olayların yaşanması durumunda Türkiye demokrasisi kaybedecektir. Bu antidemokratik ve anti hukuk kararının kaldırılması için buradayız.  Bu davanın hakimler ve savcılarca iyi değerlendirmesine olan inancımı korumak istiyorum” diye belirtti.

'HALK GASBA KARŞI OLDUĞUNU SANDIKTA DA GÖSTERDİ'

Wan Baro Başkanı Sinan Özaraz, Colemêrg halkının yanında olduklarını ve yapılan hukuksuzluğa karşı durduklarını belirterek, şunları kaydetti: “Yıllardır bu uygulamayla demokrasinin rafa kaldırıldığını, antidemokratik bir uygulama olduğunu ve hukukun ciddi anlamda ihlal ettiğini her defasında dile getirdik. Her seçimde Kürt halkı sandıkta iradesini yansıtarak kayyum uygulamasını istemediğini açıkça ortaya koydu. Ancak siyasal iktidar, halkın iradesinden ziyade kendi egolarını tatmin etmek ve siyasi emellerini oluşturmak için halkın iradesini yok saymıştır. Kayyımla çocuklarımızın geleceğinin karartıldığını, anayasanın ihlal edildiğini ve antidemokratik uygulamaların bu halka bir fayda getirmeyeceğini biliyoruz. Wan Borusu olarak bu hukuksuzluğa karşı halklarımızın iradesine sahip çıkacağız.”