CPT: Türkiye ziyaretinde Öcalan’ın durumu da görüşüldü

Türkiye’ye psikiyatri klinikleri ve sosyal kurumlar hakkında bilgi almak üzere bir ziyaret gerçekleştiren İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ‘durumunun da konuşulduğunu’ duyurdu.

CPT tarafından yayınlanan açıklamada, kurum başkanı Mykola Gnatovskyy ile kurum yetkilileri Dagmar Breznoščákova, Julia Kozma ve Vytautas Raškauskas’tan oluşan bir heyetin 4-13 Nisan arasında bir ziyaret gerçekleştirildiği bildirildi. Açıklamaya göre heyet, Türkiye’den Adalet, Sağlık ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarında bakan, bakan yardımcısı ve müsteşar düzeyinde görüşmeler gerçekleştirdi.

İMRALI’NIN DIŞ DÜNYAYLA BAĞLANTI SORUNU GÜNDEME GETİRİLMİŞ!

Ziyaretin hastanelerdeki psikiyatri bölümlerindeki tedaviler ile bakım evlerinde kalan bireylere muameleleri incelemek üzere yapıldığı kaydedilen açıklamada, İmralı Adası’nda tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ilişkin görüşmeler de yapıldığı belirtildi.

‘Yetkili kurumlarla’ Öcalan’a ilişkin soruların ele alındığı dile getirilen açıklamada, İmralı F Tipi Cezaevi’ndeki diğer tutsakların da gündeme geldiği ifade edildi. Açıklamada, özellikle İmralı’daki tutsakların ‘dış dünyayla bağlantı’ sorununun görüşüldüğü savunuldu.

Türkiye ziyareti sırasında yapılan gözlemlerin bakanlıklara aktarıldığı kaydedilen açıklamada, Öcalan’a ilişkin ne tür soruların sorulduğu veya hangi cevapların alındığına yer verilmedi.

Heyette CPT yöneticilerinin yanı sıra Türkiye bölümü şefi Michael Neurauter, Sekreter Elvin Aliyev ile uzman psikolog ve Cenevre Adli Tıp Enstitüsü eski direktörü Timothy Harding’in de yer aldığı bildirildi.

Heyetin ziyaret ettiği sağlık ve sosyal kuruluşlar ise şöyle sıralandı: Adana Psikiyatri Hastanesi, Elazığ Psikiyatri Hastanesi, Manisa Psikiyatri Hastanesi, Adana Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Psikiyatri Servisi, Adana Ataköşkü Özel Bakım Merkezi, Ankara Şereflikoçhisar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Mersin İnci Yaşam Engelli Bireyler için Bakım Merkezi.