Cumartesi Anneleri İsmail Bahçeci için buluştu

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 978’inci haftasında Türk devletinin 'kaybettiği' İsmail Bahçeci için buluştu. Umut Bahçeci, kardeşini polisin işkencehanede katlettiğini söyledi.

Gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için her hafta Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, eylemlerinin 978’inci haftasında da Galatasaray Meydanı’ndaydı. Eyleme İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyeleri ve siyasetçiler ile çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı.

Bu haftaki eylemde, 29 yıl önce İstanbul’da gözaltında kaybedilen gazetecilik öğrencisi İsmail Bahçeci’nin akıbeti soruldu. Basın metnini ise İHD Kayıplar Komisyonu üyesi Aysel Ocak okudu. Aysel Ocak, "90’lı yılların başında üniversite öğrencileri, YÖK sistemine karşı demokratik, özerk ve katılımcı bir üniversite talebiyle dernekler kurarak örgütlenmeye başladı. Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu öğrencisi İsmail Bahçeci de bu örgütlenme içinde yer aldı. Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu başkanıydı. Politik eylemleriyle öne çıkan her öğrenci gibi İsmail de ağır baskılara maruz kaldı. Defalarca gözaltına alındı, ağır işkence gördü. 1993 yılında hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve polis tarafından aranmaya başlandı. Bahçeci ailesinin Avcılar’daki evine polis baskınlar düzenledi. Bu nedenle İsmail evden ayrıldı. Kardeşi, İsmail’e acil durumlarda kendisine haber ulaştırması için bir arkadaşının işyeri telefonunu verdi” ifadelerini kullandı.

POLİS İTİRAF ETTİ

Aysel Ocak, 24 Aralık 1994 tarihinde ailesini telefonla arayan ve kendisini Bahçeci'nin arkadaşı olarak tanıtan bir kişinin, İsmail’in siyasi şube polisleri tarafından gözaltına alındığı haberini verdiğini söyleyerek, şunları belirtti:

“Baba Şehmus Bahçeci, hemen Gayrettepe Emniyet Müdürlüğüne ve DGM İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. Ancak İsmail’in gözaltına alındığı inkar edildi.

Bu sırada kardeşinin İsmail’e telefonunu verdiği arkadaşının işyeri, polis tarafından basıldı. ‘Yakalanan bir örgüt mensubunun üzerinde telefon numaranız çıktı’ denilerek işyeri sahibi gözaltına alındı. 1995 Ocak ayında da Ankara’da gözaltına alınan M.Y. sorguda, ‘Seni de İsmail Bahçeci gibi kaybederiz’ diye tehdit edildiğini kamuoyuna duyurdu. 24 Aralık’tan sonra Bahçeci Ailesi'nin evine bir daha polis baskını yapılmadı."

'KARDEŞİMİ POLİS İŞKENCEYLE KATLETTİ'

Umut Bahçeci ise kaybedilmeseydi kardeşinin bugün gazetecilik yapabileceğini ve hakikat mücadelesi yürütenlerin yanında olacağını ifade etti.

Bahçeci, “Her 15 günde bir evimizi basan polis, İsmail’in nerede olduğunu soruyordu. Ama nedense 24 Aralık 1994’ten sonra hiç gelip İsmail’i sormadılar. Çünkü onu alıp, işkencehanelerinde katlettiler” dedi.

Dönemin Emniyet Müdürü Mehmet Ağar’ın üniversite öğrencilerini öldürüldüklerini itiraf etmesine rağmen hiç cezalandırılmadığını hatırlatan Bahçeci, “22 yıldır iktidarda olan AKP hiçbir şey yapmadı. Hatta onu ve ailesini ödüllendirip, Mehmet Ağar’ın oğlunu milletvekili yapıp Meclise gönderdi. İsmail yaşasaydı sizin gibi gazeteci olacaktı ama maalesef 24 yaşında hayatını aldılar ve bize bu soğuk taşlarda oturmayı ve size hitap etmeyi bıraktılar” diye konuştu.

Konuşmanın ardından polis ablukası altındaki Galatasaray Meydanı’na karanfiller bırakıldı.