Cumartesi Anneleri'nin 1000. haftası selamlandı

Cumartesi Anneleri’nin eylemlerinin 1000. haftası kapsamında birçok kentte İnsan Hakları Derneği tarafından basın açıklaması düzenlendi. Kurdistan'da kayıpların akıbeti de soruldu.

BİNİNCİ HAFTA

Tüm kentlerde okunan metinde “Bu gelenek kuşaktan kuşağa aktarılarak sürüp gidecek. Galatasaray Meydanı’na bakan her göz, o meydandaki her taş, devletin bu büyük utancının ve Cumartesi Annelerinin direncinin tanığıdır! 1000. haftamızda kamuoyunun karşısına tek bir taleple çıkıyoruz; kayıplarımızı istiyoruz. Karanfillerimizi Galatasaray’a değil, sevdiklerimizin mezarlarına bırakmak istiyoruz. Doğdukları, yaşadıkları topraklarda bir izleri, bir mekanları olsun istiyoruz. 1000. haftamızda bir kez daha ilan ediyoruz: Sevdiklerimizi bulana kadar onları aramaktan ve bu hafızayı diri tutmaktan vazgeçmeyeceğiz” denildi.


AMED
Kayıp yakınları ve İHD Amed Şubesi,  “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini Rezan (Bağlar) ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde sürdürdü. Bu hafta 798’inci kez bir araya gelen kayıp yakınları, faili meçhule gidenlerin ve kaybettirilenlerin fotoğraflarını taşıdı.
İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz, “Bu bin haftada kayıp yakınları gözaltı ve işkencelerle baş etmek zorunda kaldı. Her yer Galatasaray Meydanı her yer Koşuyolu her yer Gülistan Caddes. Kayıpları aramaya devam edeceğiz” dedi.
Yapılan açıklama ardından ortak metin İHD Amed Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz tarafından okundu.
Ardından bu hafta Amed’in Pasur (Kulp) ilçesine bağlı Gomak Mezrası’nda 18 Mayıs 1994’te askerler ve köy korucuları tarafından yapılan operasyonda gözaltına alınan İkram ve Servet İpek ile Seyithan Yolur’un akıbeti soruldu. Seyithan Yolur ve Servet ile İkram İpek’in kaybettirilme hikayesini, İHD Amed Kayıp Komisyonu üyesi Berfin Elçi okudu.

 
ÊLIH 
İHD Êlih Şubesi ve Kayıp yakınları “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle her hafta gerçekleştirdikleri eylemin 634’üncüsünü Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eyleme, DEM Parti ile DBP Êlih İl Örgütleri, Êlih Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük, Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA), TMMOB, Êlih Barış Anneleri Meclisi yanı sıra çok sayıda kayıp yakını katıldı. Açıklamada kaybedilenlerin ve katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. Ortak metni İHD Elih Şube Başkanı Ahmet Şiray okudu.

 
DÎLOK
İHD Dîlok Şubesi, Cumartesi Anneleri’nin 1000’inci haftasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Balıklı Parkı’nda gerçekleşen eyleme Dîlok Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
. İHD Dîlok Şube yöneticisi Atiye Okay, “Eğer bir ülkede hak hukuk adalet yoksa itibar o zaman düşer” dedi.
İHD Dîlok Şube Eşbaşkanı Bahri Oğuz, “Türkiyenin siyasi tarihi Cumartesi Annelerinin mücadelesi üzerinden okunmalı" dedi.
Oğuz, ardından ortak basın açıklaması metnini okudu.

 
SEMSÛR
İHD Semsûr Şubesi de Cumartesi Anneleri’nin 1000’inci haftasında Demokrasi Parkı’nda açıklama yaptı. Eyleme Semsûr Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı. Açıklamada ortak basın metnini İHD Semsûr Şube yöneticisi Bülent Çınar okudu.

 
SÊRT
İHD Sêrt Şubesi, “17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltına Kayıplara Karşı Mücadele Haftası” kapsamında, Cumartesi Anneleri’nin her hafta “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla gerçekleştirdiği eylemin bininci haftası dolayısıyla şube binası önünde açıklama yaptı. Eyleme Sêrt Belediye Eşbaşkanı Mehmet Kaysi, belediye meclis üyeleri, DEM Parti, DBP, TJA katıldı. İHD Sêrt Şube Eşbaşkanı Sohbet Çetin ve İHD Sêrt Şube Eşbaşkanı Mehmet Nuri Ekinci, Cumartesi Anneleri’ni selamladı.


DERSİM
İHD Dêrsim Şubesi, Cumartesi Annelerinin 1000'inci haftasına ilişkin Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Eyleme Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, Dersim Belediyesi eşbaşkanları Birsen Orhan ve Cevdet Konak, Perî Belediyesi eşbaşkan adayları Naciye Aslan ve Orhan Çelebi, DEM Parti, Dêrsim ittifak bileşenleri ile çok sayıda kişi katıldı.
Açıklama metnini İHD Dersim Şube yöneticilerinden Gönül Sonbahar, okudu.


WAN
İHD Wan Şubesi ve kayıp yakınları, dernek binası önünde 124’üncü kez bir araya geldi. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde kayıp yakınlarından Abdullah Canan’ın oğlu, Tayyüp Canan konuştu. Canan, “Bizler bu ülkenin mağdurlarıyız. Bizler bu ülkede yargısız infazlara kurban edilmiş aileleriz. Bizler bu ülkenin aslında adaletinin mağdurlarıyız. Bizler bu ülkede kaybettirilenlerin ardı olarak, kaybedilenler gibi bu ülkede demokrasi, barış ve kardeşlik istedik” dedi. Konuşmanın ardından İHD Wan Şube Başkanı Mehmet Salih Coşkun da ortak metni okudu.

 
COLEMÊRG
İHD Colemêrg Şubesi ve kayıp yakınları, Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Eylemin 124’üncü haftasında Gever’de, Cumartesi Aileleri’nin İstanbul’da 1000 haftadır sürdürdüğü eyleme dikkat çekildi.

 İHD Colemêrg Şube Üyesi ve kayıp yakını Eren Baskın, “Onlardan geriye sadece isimleri ve kucaklarımızdaki fotoğrafları kaldı. Kucağımızda fotoğraflarını taşıdığımız sevdiklerimize bir bakın. Devletin alıp götürdüğü sevdiklerimizi istiyoruz. Akıbetlerini bilmek istiyoruz. Bin haftadır, soruyoruz, kayıplarımız nerede? Sevdiklerimizi kaybedenler, bu insanlığa karşı suçun fail ve sorumluları neden cezasızlıkla korunuyor? Karanfillerimizi Galatasaray’a değil, sevdiklerimizin gerçek mezarlarına bırakmak istiyoruz” diye konuştu.


HATAY
İHD Hatay Şubesi de Cumartesi Anneleri’nin/İnsanları’nın 1000’inci hafta eylemine ilişkin dernek binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini İHD Hatay Şube Eşbaşkanı Mürsel Salmanoğlu okudu.
İHD İskenderun Şubesi de konteynerlerinin önünde basın açıklaması yaptı. İnsan hakları savunucularının katıldığı açıklamada İHD İskenderun Şubesi Sekreteri Adil Bahtiyar okudu. Bahtiyar, ortak me
Adana ve Mersin'de de eylemler düzenlendi.

 
ŞIRNEX
Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesinde İHD Şirnex Şubesi Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın bininci hafta eylemleri kapsamında açıklama yaptı. Engelsiz Yaşam Parkı’ndaki eyleme çok sayıda sivil toplum örgütü ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Mehmet Zeki İrmez ile çok sayıda kişi katıldı. İHD Şirnex Şubesi Eşbaşkanı Esin Yılmaz, “1000 haftadır haykırıyoruz; vazgeçmiyoruz. Galatasaray bizim ve kayıplarımızın sesi oldu" dedi.

Kayıp yakını Nebahat Acar, devletin yıllardır failleri sakladığını ifade ederek, “Kardeşlerimi katlettiklerinde ‘terörist’ vurduk dediler. Ama terörist onlar değildi, onları katledenlerdi” ifadelerini kullandı.