Cumartesi Anneleri, Türk devletinin 'kaybettiği' Eren için buluştu

Cumartesi Anneleri, 12 Eylül faşist askeri darbesinin hemen ardından gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin yargılanıp cezalandırması için Galatasaray Meydanı’nda açıklama yaptı. Polis ablukası altındaki Galatasaray Meydanı’nın önünde buluşan kayıp yakınları, 974. hafta eylemlerinde Hayrettin Eren dosyasını kamuoyunu ile paylaştı.

GÖZALTINDA İŞKENCE GÖRDÜ

Bu hafta Cumartesi Anneleri adına açıklamayı HDP önceki dönem milletvekili Oya Ersoy okudu. 12 Eylül darbesinde İstanbul’da yaşayan 26 yaşındaki Hayrettin Eren hakkında arama kararı çıkarıldığını anlatan Oya Ersoy, Eren’in 21 Kasım 1980 tarihinde otomobili ile gittiği Saraçhane’de buluştuğu arkadaşıyla birlikte gözaltına alındığını aktardı. Hayrettin ve arkadaşının otomobille birlikte önce Karagümrük Karakoluna, oradan da Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğünü belirten Oya Ersoy, “Hayrettin, Gayrettepe Siyasi Şube’nin bodrum katında ağır işkence altındayken, kapıda bekleyen annesine ‘Gözaltında böyle biri yok!’ denildi. Emniyetin bahçesinde duran otomobili gösterip, ‘Oğlumun arabası burada kendisi nasıl yok?’ diye ısrar eden Elmas Eren tartaklanarak dışarı atıldı. Sonra Hayrettin’in arabası da kaybedildi” dedi.
Hayrettin Eren gözaltına alınırken, karakolda tutulurken ve siyasi şubede işkencedeyken çok sayıda tanık olmasına rağmen gözaltına alındığının inkâr edildiğine dikkat çeken Oya Ersoy, Sıkıyönetim Savcılığı’na yapılan suç duyurularının ise sonuçsuz bırakıldığına işaret etti. Oya Ersoy, aradan geçen 43 yılda da ailenin tüm girişimlerine rağmen hukukun işletilmediğini vurguladı.

Üç kuşaktır gözaltında kaybedilen abisi Hayrettin Eren’in akıbetinin açıklanmasını beklediklerini vurgulayan İkbal Eren, annesinin gözünün içine baka baka, abisinin gözaltında kaybettiklerini inkâr ettiklerini söyledi ve "Annem, 2019 yılında vefat edinceye kadar oğlu için karanfil koyabileceği bir mezar yeri aradı. O nedenle Hayrettin Eren ve tüm kayıplarımız için karanfillerimizi Galatasaray Meydanı’na bırakıyoruz” dedi.