Dedeoğulları’na saldırı davası: Herkes bu davayı sahiplenmeli

Dedeoğulları Ailesi'ne dönük ırkçı saldırı davasının duruşması görüldü. Ertelenen duruşmadan sonra avukatlar, "Herkes bu davaya etkili bir şekilde sahiplenmeli" dedi.

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları Ailesi'nden 7 kişinin 30 Temmuz 2021’de katledilmeden önce 12 Mayıs’ta Keleş ve Çalık ailesi üyeleri tarafından ırkçı saldırıya maruz kalmasına dair açılan davanın 4’üncü duruşması Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.  
 
Aileden sağ kalan Çetin Dedeoğulları ile aile yakınlarının katıldığı duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Konya il ve ilçe yöneticileri, Türkiye Komünist Partisi (TKP) Konya il yöneticileri ile çok sayıda kişi izledi. Dosya kapsamında tutuklu yargılanan Ali Keleş (Veli oğlu) ile Lütfi Keleş, tutuklu bulundukları cezaevinden duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.
 
Mahkeme olay yerine giden polis memuru Ali Tunahan Kılıç'ı dinledi.
 
Sanık avukatlarından Cengiz Erkoyuncu, sanıklara "olayı üstlenin" dediklerini kabul etti.
 
Kılıç’a soru yönelten savcı, "Olay anında İhlas Boztaş diye biriyle konuşmuşsunuz, kim bu” dedi. Kılıç, Boztaş’ın polis memuru olduğunu belirtmesinin ardından savcı Boztaş’ın tanık olarak dinlenilmesini talep etti. Savcı, tanık dinlenme gerekçesini “Mustafa Aras’ın 12.05.2021 itibarıyla Günay Yüksel tarafından arandığı akıbetinde bu celsede dinlenen tanık ile İhlas Boztaş’ın sık sık görüşme yaptığı göz önüne alınarak Boztaş’ın tanık olarak dinlenilmesini talep ediyoruz” olarak sundu.
 
‘IRKÇI KATLİAM OLDUĞU KANITLI'
 
Dedeoğulları ailesinin avukatı Abdurrahman Karabulut ise sanıkların telefon konuşmaları ve yazışmalarıyla saldırının ırkçı saiklerle işlendiğinin kanıtlandığını belirtti. Karabulut, “Savcı açıkça sanıklara olayı üstlenin demiş bu yüzden Savcı Mustafa Ali Öğütçü’nün tanık olarak dinlenilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. Karabulut, ailenin saldırının ardından olayın ırkçı olduğuna ilişkin ifadeler ve basına demeç verdiğini hatırlattı. Karabulut, “Müvekkillerim olayın ırkçı saldırı olduğunu söyledi ama adli makamlar ve yöneticiler bunu araştırmak yerine ‘Olay ırkçı saldırı değildir’ diye açıklama yaptılar. Sizin göreviniz bu mu, yoksa olayı araştırmak mı” diye konuştu.
 
Saldırıdan sonra ailenin yetkililer tarafından dikkate alınmadığı ve koruma verilmediği için katliamın gerçekleştiğini söyleyen Karabulut, “Saldırıdan sonra çok uyardık ama kimse dinlemedi. Önlemler alınsaydı aile yaşıyor olacaktı ve bu saldırının ırkçı bir saldırı olduğunu ifade edeceklerdi” dedi.

Tutuksuz sanıkların mahkemeye gelmediğini belirten Karabulut, “Sanki birileri tutuksuz sanıklara ‘Duruşmanın önemi yok, gelmeyin, ceza almayacaksınız’ demiş gibi sanıkları sandalyelere oturtamıyoruz” diye konuştu.
 
Mahkeme, polis İhlas Boztaş’ın tanık olarak dinlenilmesine, iki dosyanın birleştirilmesi ve faillerin tutuklanmaları yönündeki talepleri reddetti. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutuklu halinin devamına karar vererek duruşmayı 16 Eylül’e erteledi.
 
DURUŞMAYA KATILIM ÇAĞRISI: NEREDESİNİZ?
 
Mahkeme kararının ardından adliye önünde açıklama yapan aile avukatı Abdurrahman Karabulut, kamuoyuna duruşmaya sahiplenme çağrısında bulundu.
 
Adalet için kamuoyu baskısının önemine vurgu yapan Karabulut, "Burada 7 kişi öldürüldü. Herkese sesleniyorum, neredesiniz? Olay sıcakken geliyorlar, sonra yoklar. HDP dışında siyasetçi yok, sizin vicdanınız ne zaman köreldi? Adalet duruşma salonlarında işlemiyor. Etkin olmayan soruşturma ve kovuşturma sürecini yaşadık. Herkes bu davaya etkili bir şekilde sahiplenmeli" çağrısında bulundu.