DEM Parti Çorum'da katledilenleri andı, yüzleşmeye çağırdı

Çorum Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anan DEM Parti, katliamların asimilasyon ve yok sayma ile sürdüğünü belirtti, "Gerçeklerle yüzleşmeye çağırıyoruz" dedi.

DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu eş sözcüleri Yüksel Mutlu ve Mahfuz Güleryüz, Çorum Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada "44 yıl önce bugün Çorum’da başlayan ve yaklaşık 1 buçuk ay süren saldırılarda çok sayıda Alevi katledildi, yüzlercesi yaralandı, evleri ve işyerleri tahrip edilip yağmalandı. Alevi piri Veli Solmaz, bugün hala işletilen Ulukavak Mahallesindeki bir fırında diri diri yakılarak katledildi. Çorum’da hayatta kalanların bir kısmı zamanla şehri terk etmek zorunda kaldı. Devletin içinde örgütlenen karanlık odaklar 1978'de Maraş'ta olduğu gibi, 1980’de Çorum’da Alevileri hedef aldı. 29 Mayıs’ta başlayıp 3 Temmuz’a kadar süren Çorum Katliamı Türkiye tarihinin iz bırakan kara sayfalarından biri oldu. Halkın direnişi katliamın çok daha katmerli bir hale gelmesini ve bilançonun çok daha ağırlaşmasını engelledi" denildi.

'SALDIRILAR ASİMİLASYON VE YOK SAYMA İLE SÜRÜYOR'

Çorum, Maraş, Sivas ve daha pek çok yerde Alevilere yönelik sistematik saldırılar ve katliamların bugün de asimilasyon ve yok sayma politikalarıyla devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Türkiye, ne yazık ki aradan geçen bunca zaman içinde Alevilerin eşit yurttaş olarak yaşadıkları bir ülke haline gelemedi. AKP-MHP iktidarı döneminde Alevi toplumunun taleplerinden hiçbiri karşılanmadı. Üstelik Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı eliyle, Alevileri katleden Türk-İslamcı ırkçı zihniyetin devamcılarının asimilasyon çalışmaları Alevi inancının kendisini ve Alevi toplumsallığını hedef alıyor. Tekçi ve baskıcı devlet politikaları AKP-MHP iktidarı tarafından çok daha katmerli bir şekilde sürdürülüyor" diye kaydedildi.

Yüzleşmenin önemine dikkat çekilen açıklamada şunlar da belirtildi:

"Çorum’da, Maraş’ta, Sivas’ta ve üzerinde yaşadığımız topraklarda yaşanan katliamlar vicdan sahibi herkesin hafızasında ilk günkü acısıyla tazeliğini korumaktadır. Bir daha benzer katliamları yaşamamak için herkesi tarihsel hafızayı korumaya ve gerçeklerle yüzleşmeye çağırıyoruz.

Çorum’da katledilen canlarımızı saygıyla anıyor, bu organize katliamı gerçekleştirenleri de bir kez daha lanetliyoruz. Acıların dindiği, farlılıklarımızla barış ve huzur içinde yaşayabildiğimiz bir toplumu inşa edene dek mücadelemiz devam edecektir."