DEM Parti Amed İl Kongresi’nde Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrısı

DEM Parti'nin Amed İl Örgütü, "Özgürlük için yeniden" şiarıyla Kaplan Düğün Salonu'nda gerçekleşen 2’nci Olağanüstü Kongresi'nde toplandı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, kongrede yaptığı konuşmada, İmralı'da 3 yılı aşkın süredir avukat ve ailelerin ziyaret edilemediğine dikkat çekerek, "Sayın Öcalan üzerindeki tecrit derhal kaldırılsın ve fiziki özgürlüğü sağlansın" çağrısında bulundu. 

Kongreye katılanlar arasında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) temsilcileri ve yüzlerce kişi yer aldı. Kongreye özel olarak hazırlanan pankartlar ve sloganlarla salon renklendi. 

Kongrede konuşan Amed Milletvekili Serhat Eren, Kürt sorununun çözümsüzlüğüne vurgu yaparak, "Savaş için gözyaşı, top tüfek lazım. Barış için ise vicdan, empati, sevgi lazım. Bu savaşı başlatanlar gibi biri barışı başlatmalıdır. Bunu sağlayacak olan kişi Sayın Abdullah Öcalan’dır" ifadelerini kullandı. 

DEM Parti İl Eşbaşkanları Pınar Sakık Tekin ve Abbas Şahin, DBP İl Eşbaşkanı Sultan Yaray da kongrede konuşma yapan isimler arasında yer aldı.  

Daha sonra Tülay Hatimoğulları yaptığı konuşmada, "Bugün Sayın Öcalan ne ailesi ne avukatlarıyla 3 yılı aşkın süredir görüştürülmüyor. 106 cezaevinde Kürt sorunun barışçıl yöntemlerle çözümü için açlık grevi eylemleri başlatıldı. Bu sorunun çözümü konusunda daha büyük adımlar atabilir, açlık grevi eylemleri daha büyük acılara neden olmaması için Sayın Öcalan üzerindeki tecrit derhal kaldırılsın ve fiziki özgürlüğü sağlansın" dedi. 

Yaklaşan yerel seçimler ve şimdiden başlayan hilelere dikkat çeken Tülay Hatimoğulları, ‘’ Bugün seçmen taşıma işini yapan AKP iktidarının yürüttüğü işi, seçim komisyonumuz takip etmektedir. İtirazlar yapılıyor. Biz Amed’de neredeyse bütün belediyeleri kazanmış partiyiz. 2 milyon nüfusuyla Amed tek vücuttur. Burada ortaya koyacağımız model bütün belediyelere model olacaktır. Bugün Bitlis, Hakkari hangi kent olursa gözü kulağı burada olacaktır. Birincisi tamamen seçimi kazanmak. Bunun için mücadeleyi en yüksek seviyeye çıkarmalıyız. İkincisi kayyım atanmasını engellemek. Bunun içinde halkımızın kendisinin öyle bir bilinçle hareket etmesi gerekir ki kayyımlara karşı etten duvar örerek bu belediyelere girmelerini engelleyeceğiz. Bu iradeyle bütün kayyımları buralardan defetmiş olacağız’’ şeklinde konuştu. 

Kongre sonunda ise tek liste ile gerçekleşen seçimde Pınar Sakık Tekin ve Abbas Şahin, DEM Parti Amed İl Eşbaşkanlığı'na seçildi.