DEM Parti hasta tutsak Arslan için İçişleri Bakanlığı’na başvurdu

DEM Parti milletvekilleri, hastane sevki yapılmayan hasta tutsak Fevzi Arslan için İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha ve Şirnex milletvekilleri Dilan Kunt Ayan ve Newroz Uysal Aslan, hasta tutsak Fevzi Arslan’ın maruz kaldığı hak ihlallerinin son bulması için İçişleri Bakanlığı’na başvurdu.

Adana Suluca 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan Arslan, ağır işkenceler nedeniyle beyin erimesi yaşıyor. Arslan’ın kötüleşen sağlık durumu, yaşamını tehdit edecek aşamada bulunuyor. 

Milletvekilleri yaptıkları başvuruda  tutsağın Adalet Bakanlığı hasta tutsaklar listesinde yer aldığına dikkat çekerek, “Fevzi Arslan’ın ilerleyen sağlık durumu nedeniyle tam teşekküllü bir hastanede, uzman doktorlar tarafından sürekli, dikkatli ve etkin şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Cezaevi koşullarında hastalığının tedavisi mümkün olmadığı gibi, tek başına tutulan Arslan ilaçlarını almayı dahi unutmaya başlamış” dedi. 

Milletvekilleri, ağız içi arama dayatmasını reddettiği gerekçesiyle hastane sevki yapılmayan tutsağa dayatılan bu uygulamaların, yaşamını tehlikeye attığını kaydetti. 

Başvuruda şunlar belirtildi: “Sağlık hizmetlerine erişim ve yaşam hakkı, mahpuslar için de en temel haktır. Bu nedenle mahpusların sağlık hizmetlerine erişim ve yaşam haklarının korunması, tüm hukuk devletlerinde yasal güvence altındadır ve bu hakkın korunması için gerekli önlemlerin alınması devletlerin sorumluluğundadır. Uluslararası ve ulusal norm ve mevzuatlara ortadadır. Tedavi hakkının engellenmesi ve söz konusu uygulamaları hukuka aykırıdır. Jandarmanın bu uygulamadan vazgeçmesi için gerekli işlemler yapılmalıdır.”