DEM Parti Hızır’ın tüm insanlığa adalet ve özgürlük getirmesini umut etti

DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleri Yüksel Mutlu ve Mahfuz Güleryüz yaptığı yazılı açıklamada Hızır’ın Alevi halk takviminde doğanın uyanışına giden süreci başlattığını belirterek, tüm insanlığa adalet ve özgürlük getirmesini umut etti.

DEM Parti, ‘’Hızır Alevi halk takviminde doğanın uyanışına giden süreci başlatır. Bu süreç cemrelerle Newroz’da yıldönüme taşınır. Sonrasında ise toprağın ve doğanın bir bütün olarak çiçeklendiği Hıdırellez ile taçlanır. Alevi geleneksel yaşamında Hızır’da oruç tutmak, Hızır günlerinde misafir ya da diğer canlıları karşılamak kutsaldır’’ dedi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: ‘’Alevi toplumu tarafından doğanın bereketini artırdığı, yoksulun ve çaresizin derdine derman olduğu inancıyla Hızır niyetine 3 gün boyunca oruç tutulan Hıdırellez, başta Mezopotamya, Anadolu ve Balkan Halklarının bu önemli bayramı Roman toplumu dahil çok farklı halklar tarafından büyük bir umut ve heyecanla kutlanmaktadır. İnsanlığın ortak bayramı olması nedeniyle Hıdırellez, 2010 yılında UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Binlerce yıldır farklı pek çok halk ve inanç tarafından, topraktaki yaşamın koruyucusu olan Hızır ile sudaki yaşamın koruyucusu olan İlyas'ın buluşması ile doğanın uyandığına inanılan 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan Hıdırellez’in tüm halklara bolluk, bereket ve neşe getirmesini diliyoruz. 

İçinden geçtiğimiz ağır ekonomik kriz koşullarında yoksulluk kıskacında yaşayan yurttaşlarımızın tuttuğu dileklerin yerini bulmasını, halkların ve inançların özgürce bir arada yaşadığı bir ülke özlemi ile Hızır’ın tüm insanlığa adalet, barış ve özgürlük getirmesini umut ediyoruz.’’