DEM Parti Meclis Komisyonu’nu tecride ilişkin acil toplanmaya çağırdı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi gündeme getirerek, ilgili bir Meclis komisyonunu acil toplantıya çağırdı.

DEM Parti vekillerinin başvurusunda, İnsan Haklarını İnceleme Komitesi'ne bağlı Hükümlü ve Tutuklu Hakların İnceleme Alt Komisyonu'nun, İmralı Cezaevi'ni ziyaret etmek üzere acil bir toplantı düzenlemesi gerektiği belirtiliyor.

Başvuruda, işkencenin önlenmesi amacıyla İmralı Adası'nın ziyaret edilmesinin hukuki bir sorumluluk olduğu vurgulanarak, işkencenin Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuna dikkat çekiliyor.

Başvuruda ayrıca, daha önce yapılan başvurulara ve Alt Komisyonun uygun görmesi durumunda İmralı Cezaevi'nin ziyaret edilebileceği şeklinde verilen yanıta atıfta bulunularak, işkencenin devam etmesi durumunda Komisyonun insan haklarını koruma sorumluluğunu yerine getirmemesinin, işkence sistemini koruyucusu ve sürdürücü pozisyonuna düşmesi anlamına geleceği ifade ediliyor.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'nin, İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan'a uygulanan sistemin işkence olduğunu belirttiği ve iletişim kısıtlamalarının kaldırılması yönünde aldığı kararın gereğinin yerine getirilmediği vurgulanarak, Alt Komisyonun acil bir şekilde İmralı Cezaevi'ne ziyaret düzenlemesi talep ediliyor.

Bu başvuru ile birlikte, Abdullah Öcalan'ın koşullarının ve iletişim kısıtlamalarının insan haklarına uygun bir şekilde ele alınması amacıyla harekete geçilmesi ve İmralı Cezaevi'nin ziyaret edilmesi talep ediliyor.