DEM Parti: Türkiye’de engellilerin sorunları öteleniyor
DEM Parti Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada Türkiye’de engellilerin sorunlarının ötelendiği tepkisinde bulundu.
DEM Parti Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada Türkiye’de engellilerin sorunlarının ötelendiği tepkisinde bulundu.
Açıklamada, ‘’10-16 Mayıs haftası, Birleşmiş Milletler’in her gün bir engel grubunun gündemine dikkat çekmek amacıyla ‘Engelliler Haftası’ olarak ilan ettiği ve kırk yılı aşkın süredir farkındalık haftasına dönüşen bir haftadır’’ diye hatırlatıldı.
Dünya genelinde 1 milyarı aşkın olan engelli nüfusun, Türkiye’de resmi verilere göre 12 milyon civarında olduğuna dikkat çeken Betül Çelebi, ‘’İktidar ideolojileri olan ırkçılık, milliyetçilik, cinsiyetçilik, homofobi ve sağlamcılık engellilerin onurlu bir yaşam kurmasının koşullarını yok etmektedir’’ dedi.
İktidarın “evde bakım parası”, “maaş”, “ödenek”, “ilaç ve medikal desteği” adları altında engellilere sunduğu miktarlar TL’nin değersizleşmesi nedeniyle günlük yaşam gerçeğinden koptuğunu kaydeden Betül Çelebi, ‘’Engelli istihdamı için her yıl en az 20 bin atama yapılması gerekirken, yasal zorunluluk olan yüzde 3 kotasını bile doldurmayan kamu kurumları mevcuttur. Yaşlı, engelli ve ağır hasta bakım hizmetlerinin kamusal olarak ve insan onuruna yakışır bir şekilde sunulması gereklidir’’ diye belirtti.
Betül Çelebi şunları ekledi. ‘’Bu hizmetler sadece ebevenylere bırakıldığında, hem hak temelli olan devamlı bir rehabilitasyon hizmeti sunulamamakta hem de ebveynlerin maddi manevi güçleri bir aşamadan sonra tükenmektedir. Kamu ve özel bakım evlerinde engellilere yönelik “terbiye şiddeti” yaptırımsız kalmakta, işkenceci ve maalesef dönem dönem katil olan sorumlular kollanmaktadır.
Görevlerine yeni başlayan yerel yönetimler bünyesinde, engellilerin toplumsal yaşama katılımını teşvik eden ve engelli ebeveynlerine gerekli psiko-sosyal destek hizmetlerini sunan yeni bir yapılanma kaçınılmazdır. İşaret dili tecümanı istihdamı, Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemleri ve ilgili teknolojiler, erişebilirlik tüm yerel yönetimlerin gündeminde olmalıdır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının tekçiliği esas alan merkezi yaklaşımına ve özel sektörün rantçı tutumuna son verilmeli, engellilerin eşit yurttaşlık mücadelesi için kapsamlı bir seferberlik başlatılmalıdır.’’