Demirtaş: Devlet MHP, küçük ortağı ise AKP’dir

HDP’nin 7 Haziran seçimlerindeki başarısı üzerine AKP-MHP ile Ergenekon’un ittifak kurduğunu belirten Selahattin Demirtaş, “Devlet şu an MHP’dir. Artık MHP yönetiyor. Yeni devlet düzeni budur” dedi.

Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülen Kobanê Davası'nın duruşması Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın savunmasıyla devam etti.

Duruşmaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli de katıldı. HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve pek çok siyasetçi ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) duruşmaya bağlandı. 

Kobanê Davası’nın bir devlet operasyonu olduğunu belirten Demirtaş, “Siyaset, sermaye, medya, bürokrasinin de dahil olduğu kesintisiz bir kumpas ile karşı karşıyayız” dedi. 

Dava talimatının açık bir şekilde canlı yayında verildiğini söyleyen Demirtaş, “Bu kumpas davası ile yeni bir düzen, dizayn yaratıldı.  Yeni bir küresel, bölgesel dizilim yaratıldı. Neden? Çünkü AKP tek başına iktidarı kaybetti. Bununla birlikte Türkiye yeni bir sürece evrilecekti, belki de barış olacaktı. Ancak AKP-MHP ortak olarak bunu engelledi. AKP-MHP’nin yürüttüğü siyaset, sonra bölgesel ve küresel boyuta ulaştı. Büyük sonuçlar doğurdu. Doğurmaya da devam edecektir” ifadelerini kullandı. 

‘HDP KİMSENİN BAŞARAMADIĞINI BAŞARDI’

Kobanê davasının Türkiye siyaseti üzerinde de ciddi bir etkisi olduğuna işaret eden Demirtaş, “Türkiye siyaseti konumunu bu dava üzerinden yapıyor. Hesap kitap bu dava üzerinden yürüyor. Çünkü HDP, günümüz dünyasında hiç kimsenin başaramayacağı bir şey başardı” dedi.

Bütün merkez partilerinin ve bazı sol ve komünist geçinen siyasi partilerin de HDP’nin başarısından rahatsız olduğunu ve hala bu rahatsızlığı sürdürdüğünü paylaşan Demirtaş, bunların temelinde ırkçılık olduğunu söyledi.

YENİ DEVLET DÜZENİ BUDUR 

HDP’nin 7 Haziran seçimlerindeki başarısı ile hakikatin görünmeye başlandığını, o tarihten sonra AKP-MHP ile Ergenekon’un ittifak kurduğunu belirten Selahattin Demirtaş, şöyle konuştu: “Bahçeli ve Erdoğan ittifakı 15 Temmuz tarihi, nedeni de darbe değildir. İttifakları 7 Haziran gecesi olmuştur. Kürtlerin yükselmesi nedeniyle ittifak kurmuşlar. Kürtlere karşı dışarda ve içerde savaşacaksan ‘seni başkan yapacağız’ dediler. Kurdukları kumpas bu davaya kadar sirayet etti. Devletin yan gücü, kullanılmaya hazır gücü olan ülkücüler kullanılmıştır. Buna çok itirazları da olmamıştır. Bütün siyasi tarihlerde ilk defa ülkücü hareket devleti ele geçirdi. Artık yedek güç değil bizzat devletin sahipleridir. Tetikçi güç olduğu dönem geride kaldı. Artık Ergenekon, Perinçekçiler, siyasal İslamcılar ile ittifak kurup devletin üçüncü gücü olmuştur. 

Yeri geldiğinde AYM’yi dinlemeyecekler, yeri geldiğinde Meclis’i dinlenmeyecek, yasa askıya alınacak ama devlette elde edilen konum kaybedilmeyecek. Bazı muhalifler Cumhur İttifakında arıza diyor ama bu yanlıştır. Cumhur İttifakı demek de yanlıştır. Devlet şu an MHP’dir. Artık MHP yönetiyor. Küçük ortak falan değildir. Asıl küçük ortak olan AKP’dir. Bu şekilde okumazsak yanlış yaparız. Sadece Yargıtay’a bakarak bunu görebiliriz. Bir daireyi tutup bütün herkese ayar veriyorlar. Birçok adliyede MHP’li mafyalar terör estiriyor. 

Yeni devlet düzeni budur. Yüzyıllık acılardan deneyimlerden sonra devleti getirdikleri, getirmek istedikleri yer burasıdır. Ancak biz direniyoruz. Bakalım ne olacak. Peki Erdoğan ve diğer AKP’liler neden ses çıkarmıyorlar? Çünkü AKP darbe ile gidiyordu. Buna karşı Ergenekon ve MHP ile uzlaştı. Erdoğan’a ulusalcılar, Atatürkçüler, Fethullahçıları satacak ve darbe başarıya ulaşamayacak dediler. Önceden her şey hazırdır. Bu Fethullahçılar da heyecanla hep birlikte darbe yapıyoruz dediler. Zannettiler ki Türkiye’nin her kasabasında ordu dışarı çıkmış. Ancak sadece kendileri çıktı. Satıldıklarından haberleri yok. Boğaziçi Köprüsü’nde bir tarafı tutmuşlar ancak diğer tarafı tutmayı görevlendirilenler yok. Bir kışlaya gitmişler bir kışlaya gitmemişler. Darbe girişimcileri gerçek. Ama tuzağa düştüler. Bahçeli de daha sonra muradına erdi. 

YENİ IRKÇI REJİMİN İNŞASI SÜRECİ

Bu dava şahsında sürdürülmek istenen şey yeni ırkçı rejimin inşası sürecidir. Muhalefet bütün bunları okumaktan aciz, her fırsatı tepen bir noktada duruyor. Seçimde ortaya çıkan fırsatlar çarçur edildi. Bunlara tekrardan altın tepside verildi. Yüzde 60-70 civarında olan muhalefet kesim bir arada tutulmamıştır. Muhalefetin temel hatası Kürt’e Kürt, sosyaliste sosyalist diyememesidir. Açık şeffaf yürütülmeli her şey. Kendi hatalarınız için özür dileyip başlamanız gerekiyor. Özeleştiri veren bir tek biz olduk. Diğer partilerde koltuk değişimi dışında bir değişim olmadı. Tarihsel olarak bir değişime ihtiyaç var. Gençlerimiz bırakın tarihi 5 yıl öncesini bilmiyorlar. Zihinleri o kadar bombardımana maruz kalıyor ki muhalefet de bunu engelleyemiyor.” 

YOL HARİTASI HAZIRLANMALI

Demirtaş, verilen aradan sonra beyanlarına kaldığı yerden devam etti. Kürt sorununun çözümü için yürütülen sürece işaret eden Selahattin Demirtaş, “Çağrımız şudur; bu bedelleri çözüm için ödedik. Türkiye’nin ana akımında yer alan bu ülkenin Alevileri, sosyalistleri, Kemalistleri, Kürtleri, muhafazakarları ve ayrı bir başlık olarak kadınları bir araya gelmeliler. Seçim ittifakı gibi kısır ittifaklardan bağımsız bir şekilde nereden geldik nereye gidiyoruz üzerine tartışıp bir yol haritası çıkarabilirler. Abdullah Öcalan da buradan çıkacak sonucu dikkate alır. Bu iş kalıcı barışa kadar gider. Onun da sürece katılma süreci gelişir. Türkiye’nin bütün farklı kesimleri bir masa etrafında bir araya gelmeli. Kendi hakikatini masaya dökmeli. Ortak akılla nasıl ortak yol haritası çıkarabiliriz. Niye Hakkari, Çukurca’da 20-25 yaşındaki gençlere yüklüyorsunuz. Niye abime yüklüyorsunuz?  Aydının işi, siyasetin işi silaha dayanmak değildir.  İşi, çözüm üretmektir” ifadelerini kullandı.

Yarın tutukluk incelemesi yapacağını paylaşan mahkeme, duruşmayı yarına erteledi.