Demirtaş: Kurdistan ifadesinin suç sayılması utanç verici

Cezaevinde rehin tutulan Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş'ın Kobanî Kumpas Davası'ndaki savunması devam ediyor.

Aralarında önceki dönem HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MYK üyelerinin de rehin tutulduğu Kobanî Kumpas Davası Sincan Cezaevi yerleşkesinde bulunan mahkeme salonunda devam etti.

Duruşmada Demirtaş, "13 Kasım 2012’de Mardin’de yaptığım konuşma mütalaada suç olan lanse edilmiş. Konuşmam Kürtçe ve açlık grevleriyle ilgili. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, açlık grevinde bulunan tutsakların talebi ve ben de buna vurgu yaptım. Bu konuşmam suçlama konusu olmuş ve 6 yıl sonra fezleke hazırlanmış." dedi.

Hukuki olmayan bir fezleke ile karşı karşıya olduklarını belirten Demirtaş, "Elle tutulur bir yanı olmayan ve hukuki olmayan bir fezleke ile karşı karşıyayız. O dönem devam eden açlık grevlerine ilişkin taleplerinin yerine getirilmesi için yapılan bir konuşma var." ifadelerini kullandı.

Demirtaş, mücadelelerinin demokrasi için olduğunu vurgulayarak, "Biz devlete karşı hükümete karşı en büyük demokrasi savaşını içimizde yaptık hala yapıyoruz. Bizim partimizde kimse kimsenin önünde eğilmez. Ben partide eş başkan iken yaptığım her hata arkadaşlarım tarafından eleştirildi. Biz demokrasi için bedel ödüyoruz. Onun bunun kara kaşı, kızıl sakalı için bedel ödemiyoruz." dedi.

Bir başka konuşmasında sarf ettiği gerilla kelimesinin suçlama konusu yapıldığına dikkat çeken Demirtaş şöyle konuştu: “Bu bir suç değildir ve gerilla gerilladır. Güney Amerika’da da burada da anlamı aynıdır. Bir kişi yaptığı terör eylemi nedeniyle terörist olarak görülür. Bu bir polis de olabilir bir sivil de olabilir. Aynı zamanda bir devlet de terör eyleminde bulanabilir. Bir de Kurdistan ifadesi var. Açıkçası buna dair suçlamanın olmasından utanıyoruz. ‘Kurdistan yok’ diyenler var. Bu utanç verici bir durum. İnsan vatanını, dilini savunur bu milliyetçilik değildir. Eğer dilini ve milletini birinden daha üstün görürsen bu milliyetçiliktir. Biz sokakta biz Kürdüz deyip bağırmıyoruz. Biri Kürt, Kurdistan olmadığını söylediğinde varız diyoruz. Yüz yıldır bunun için çalışılıyor.”

Duruşmaya salı gününe kadar ara verildi.