Devlet çalışanlarının maaşlarını ödeyemez hale geldi

AKP-MHP iktidarının, ekonomik kriz nedeniyle devlet kurumlarında çalışanların maaşlarını dahi ödeyemediği ortaya çıktı.

Türkiye ve Kurdistan’da ekonomik krizin etkileri giderek yayılıyor. Ekonomik kriz nedeniyle devlet kurumlarında çalışanların maaşlarının ödenmediği, yine bu kurumların bünyesinde açılan birçok kursun ödenek yetersizliği nedeniyle kapandığı ortaya çıktı. 

AKP hükümetinin Kürt halkına karşı başlattığı savaş, tüm Türkiye’yi etkilemeye devam ediyor. Yoksul ve işsiz Türkiye halklarından topladığı vergileri savaşa ve yeni hapishane yapımlarına harcayan AKP-MHP faşist bloğu, artık kendi kurumlarına ödenek ayıramadığı gibi memurlarına ve işçilerine maaş bile veremez hale geldi. 

Devlet kurumlarında bunlar olurken, Türkiye’de işsizlik ve yoksulluk oranı da giderek artıyor. Hemen hemen her gün yüzlerce iş yeri ekonomik nedenlerle kapanıyor, binlerce kişi işsiz kalıyor. DİSK’in Ağustos 2023 yılı raporuna göre; 10 milyona yakın kişi işsiz. Raporda, ayrıca 65,3 milyon kişinin sadece 22 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor. Bu rakamlara göre 43 milyondan fazla insan işsiz ya da kayıt dışı çalışıyor. İşsizlik ve yoksulluk Kurdistan kentlerinde ise daha yüksek. Kurdistan genelinde işsizlik ve yoksulluk yüzde 80’in üzerinde bulunuyor. 

ÖDENEK OLMADIĞI İÇİN KURSLAR KAPANIYOR

AKP hükümeti; Wan, Bedlîs, Agirî ve Colemêrg'de devlet kurumlarında çalışan işçi ve memurların maaşlarını ödeyemez duruma geldi. Özellikle Wan ve Colemêrg'de Milli Eğitim ve Halk Eğitim bünyesinde kurs açan yüzlerce eğitmen, bu kurslarda meslek öğrenen binlerce kursiyer aylardır maaşlarını ve ücretlerini alamıyor. AKP hükümetinin ekonomik kriz nedeniyle bu kurumlara ödeneği kestiği ve bundan sonra ödenek göndermeyeceği belirtiliyor. Ödeneklerin kesilmesi ile birlikte bu kursların kapanacağı da gelen bilgiler arasında. 

‘2 AYDIR MAAŞ ALAMIYORUZ’

Wan’da Halk Eğitim bünyesinde dikiş-nakış kursu açan bir eğitmen, yaşananları şöyle anlattı: “Ben her yıl Halk Eğitim bünyesinde dikiş-nakış kursu açıyorum. Bu kursa her yıl birçok kişi kayıt yaptırıyor. Açtığımız kurslar için maaş aldığımız gibi kursiyerlerimiz de az miktarda da olsa ücret alıyordu. Ama yaklaşık 2 aydır maaş alamıyoruz. Kursiyerlere de para verilmiyor. Bize gelen bilgilere göre, ekonomik kriz nedeniyle Ankara’da bize gelen ödenekler kesilmiş. Ne biz maaş alıyoruz ne de kursiyerlerimiz. Halk Eğitim ve Milli Eğitim bünyesinde açılan yüzlerce kursun ödenek olmadığı için kapanacağını söylediler bize. Bu kursların kapanması ile birlikte işsiz kalacağız. AKP’nin yarattığı bu krizi maalesef tüm ülke çekiyor.”

‘EVİMİZE EKMEK GÖTÜREMİYORUZ’

Devlet kurumlarından ihale alan yüzlerce özel şirket, devlet ödenek göndermediği için 2 aydır paralarını alamıyor. Bu kurumlar da devletten ödenek alamadığı için, kendi bünyelerinde çalışan binlerce çalışanın maaşlarını ödeyemiyor. Çalışanlar ise maaşlarını  alamadığı için başta kiraları olmak üzere elektrik, doğalgaz, su faturalarını ödeyemiyor hatta evlerine ekmek dahi götüremiyor. Colemêrg'de özel bir şirkette çalışan bir kişi, devletin kendi şirketlerine ödemeye yapmadığı için maaşlarını alamadıklarını söyledi. Yaklaşık iki aydır mağdur olduğunu belirten bu kişi, kendi evlerine ekmek dahi götüremediklerini söyledi. 

Yine Wan’da bulunan Devlet Kara Yolları ve Devlet Su İşleri kurumlarında ihale alan birçok özel şirket ödenek alamıyor. Ödenek alamayan bu özel şirketler kapanma noktasına geldi.