Dîlok’ta siyasetçilere 339 yıl hapis cezası protesto edildi

Dîlok'ta, aralarında HDP, DBP, SYKP ve Barış Anneleri İnisiyatifi üye ve yöneticilerinin bulunduğu 62 kişiye verilen 339 yıl 7 ay hapis cezasının onanması protesto edildi.

DEM Parti, Antep 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 62 kişiye "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla verdiği cezanın İstinaf Mahkemesi tarafından onanmasını Antep Adliyesi önünde düzenlediği basın açıklamasıyla tepki gösterdi. 

Dîlok Emek ve Demokrasi Platformu'nun destek verdiği açıklamada, "Hak hukuk adalet, baskılar bizi yıldıramaz" pankartı açıldı.

DEM Parti Dîlok İl Eşbaşkanı Mehmet Satan, Türkiye’de yargılamaların siyasi saiklerle yürütüldüğünü belirterek, adaletin adının var, kendisinin ise olmadığını söyledi. 

Mehmet Satan, Kobanê kumpas davası, Şenyaşar davası, Can Atalay davası gibi örnekler vererek, adalete olan inancın azaldığını vurguladı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Dîlok Şube Eşbaşkanı Yusuf Kartal ise, hem yerel mahkemenin hem de istinaf mercinin bu dosya kapsamındaki tutumunun, yargılamanın siyasi erk tarafından yakından takip edildiğini gösterdiğini ifade etti. Açıklama, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Hak hukuk adalet" sloganlarıyla sona erdi.

14 Temmuz 2020'de başlatılan soruşturma kapsamında, DTK, HDP, DBP, SYKP ve İHD üye ve yöneticileri dahil 91 kişi gözaltına alınmıştı. Antep 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, 62 kişiye "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" gerekçesiyle toplamda 339 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Bu karar, Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onandı ve karara karşı avukatlar Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu.