Direnişte 2'nci gün: Elinizi irademizden çekin!

Colemêrg Belediyesi'ne kayyum atanması birçok kentte protesto edildi.

COLEMÊRG BELEDİYESİ'NİN GASP EDİLMESİ

Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alındıktan sonra görevden uzaklaştırılması ve belediyeye kayyum atanmasına karşı başlayan direniş 2'nci gününde birçok kentte devam etti. 

MÛŞ 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mûş İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Mûş Milletvekili Sümeyye Boz'un yanı sıra çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. Açıklamada "Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” yazılı pankart açıldı.  

DEM Parti İl Genel Meclis üyesi Yakup Yalçınkaya, kayyum kararını "siyasi darbe" olarak nitelendirdi. Yalçınkaya, "Kayyum seçim sonuçlarını yok saymadır. Halkın iradesini gasp etmedir. İktidarın yıllardır şiddet yöntemlerinde ısrar ediyor. Kürtlerin en temel hakkı olan seçme ve seçilme hakkını tanımıyor" dedi. 

Mehmet Sıddık Akış şahsında milyonlarca Kürt'ün iradesinin yok sayıldığını ifade eden Yalçınkaya, "Mehmet Sıddık Akış, milyonların meşru temsilcisidir. Gasp edilen Türkiye haklarının demokrasi ve barış talebidir. Gasp edilen demokrasidir. Bu bir kumpastır, gasptır, talandır, halkın iradesini tanımamadır. Bu işgaldir. Yerine kayyum atanan zat bir sömürge valisidir. Sömürge valilerine bu topraklarda geçit vermeyeceğiz. Hiçbir irade halkın iradesinin üzerinde değildir" ifadelerini kullandı.

ANKARA

DEM Parti Ankara İl Örgütü, Meclis’in Dikmen Kapısı’nda açıklama yapmak için bir araya geldi. Kitle bir süre polisin engeliyle karşılaştı. Bu sırada bazı gazeteciler polisler tarafından şiddete uğradı. Ardından açıklama yapıldı. DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, kayyum kararını tanımadıklarını vurguladı. 

Kitle daha sonra parti binasına geçti. DEM Parti Agirî Milletvekili Heval Bozdağ, Wan’da irade gaspına karşı ortaya konulan direnişi hatırlattı. Bozdağ, "İrademiz de, kararlılığımız da değişmemiştir" dedi. Kürt halkının mücadelesine ket vurulmaya çalışıldığına vurgu yapan Heval Bozdağ, "Bu siyasi bir darbedir. Elinizi irademizden çekin. Unutulmamalıdır ki biz buradayız. Hakkâri Belediyesi özelinde gasp edilen milyonlarca Kürt'ün iradesidir. Eşbaşkanlar milyonların meşru temsilcisidir” şeklinde konuştu.   Heval Bozdağ, şöyle devam etti: "Gasp edilen Türkiye haklarının demokrasi ve barış talebidir. Gasp edilen demokrasidir. Bu bir kumpastır, gasptır, talandır, halkın iradesini tanımamadır. Bu işgaldir. Çizgimiz Van direnişidir, belediyeler bizimdir, gasp edilmesine izin vermeyeceğiz."

İSTANBUL 

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), DEM Parti Colemêrg Belediyesi’ne kayyum atanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. MKM’nin sanal medya hesabından yapılan açıklamada, iktidarın Kürtlerin iradesine "darbe" yaptığı belirtildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Mevcut iktidar Kürt halkının iradesi hiçe sayarak Colemêrg’e kayyum adıyla darbe yapmıştır. Daha önce Wan’da nasıl kaybettiyse şimdi de Colemêrg de kaybedecektir. Bizler varlığını halkımızın sürdürdüğü direniş geleneğine bağlı sanatçılar olarak bu faşizan Kürt düşmanı tutumu asla kabul etmiyor ve tüm sanatçıları bu geri ve zalim zihniyeti teşhir etmeye ve tutum sahibi olmaya çağırıyoruz. Kayyum sanatın yegane düşmanıdır! Kayyum Faşizmdir! Kayyum Darbedir!"

AMED

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya geldi. Polisler tarafından ablukaya alınan kitleye, valilik yasağı gerekçe gösterildi. Duruma tepki gösteren kitle, ablukayı alkış ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla protesto etti. Polisler tarafından gazetecilerin çekim yapması da kalkanlarla engellenmek istendi. Kitlenin kararlı duruşu sonrasında açıklama yapıldı. 

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Yürütmesi adına açıklamayı Serdar Keskin yaptı. Keskin, kayyum atamasının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu dile getirdi. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın hukuki dayanağı olmadığına dikkat çeken Keskin, “ Karar toplumsal adalet ve vicdanı derinden yaralamaktadır. İktidarı kayyum atamasından vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanını göreve iade etmeye davet etmek hukuk ve demokrasinin gereğidir” dedi. Seçmen iradesine hukuksuz bir şekilde müdahale edilmesiyle barış ve demokratikleşme çabalarına çok ağır bir darbe vurulduğunu belirten Keskin, “Demokrasinin temel şartı, seçmen iradesini tanımaktır. Son sekiz yıldır uygulanan ve yarattığı tahribatın giderilmeye çalışıldığı bir süreçte, yeniden kayyum atama uygulamasına dönülmesi demokrasi adına büyük bir utançtır” ifadelerini kullandı. Keskin, kayyum politikasından vazgeçilmesi çağrısında bulunarak, Colemêrg halkının iradesine saygı duyulması gerektiğini vurguladı. 

WAN

Türk İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyum atanan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Colemêrg Belediyesi'ne kayyum atanması, Wan’ın bir ilçesinde yapılan açıklamalarla protesto edildi. 

ELBAK

Wan’ın Elbak (Başkale) ilçesinde de Colemerg Belediyesine yönelik kayyum atamasına karşı belediye binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya Elbak Belediye Eşbaşkanları Şengül Polat ve Fevzi Caner, DEM Parti ilçe örgütü ve belediye meclis üyeleri katıldı. Açıklamayı kitle adına DEM Parti Elbak Meclis üyesi Barış Savaş Abi yaptı.

Faşizme geri adım attıracaklarını belirten Abi, “Bin defa deneseniz de zor ve şiddet yoluyla ne halkımızın rızasını ne de onayını alabilirsiniz. Zor ve şiddet yoluyla irademizi elimizden alamazsınız. İktidar benzer bir kumpası Wan’da da ortaya koydu ancak Wan halkı görkemli bir direnişle faşizme geri adım attırdı. Wan gibi zafer Colemêrg'in de olacaktır ”dedi.

WESTAN 

Aynı kapsamda Westan (Gevaş) ilçesinde belediye önünde bası açıklaması yapıldı. Açıklamaya Belediye Eşbaşkanları Kübra Aktı, Rüknettin Hakan ile Westan Belediye Meclis üyeleri, ilçe örgütü katıldı. Ortak metni Filiz Arslan okudu. Ardından bir süre belediye önünde oturma eylemine geçti.

PAYÎZAVA

Kayyumu protesto etmek için bir açıklama da Wan’ın Payîzava (Gürpınar) ilçesinde yapıldı. Belediye önünde yapılan açıklamaya belediye eşaşkanları ve belediye meclis üyeleri katıldı. 

SERAV 

Serav (Saray) ilçesinde de aynı kapsamda belediye eşbaşkanları ve belediye meclis üyelerin katılımıyla belediye önünde açıklama yapıldı.